Istra i Kvarner

From eRepublik Official Wiki
Jump to: navigation, search
This page has a direct link in eRepublik.

eRepublik link: http://www.erepublik.com/en/region/Istria-KvarnerLanguages: 
EnglishIcon-English.png
HrvatskiIcon-Croatia.png
i Kvarner Istra i Kvarner

Icon-Croatia.png Croatia

Država  Coat of Arms of Istra i Kvarner
Map of
Općenito
Glavni grad Rijeka
Stanovnika 619 Sus.png
Jezici hrvatski, engleski, talijanski
Vojska
Ekonomija
Resursi Icon - Limestone.png
Istra i Kvarner (English: Istria and Kvarner) je najzapadnija regija Republike Hrvatske, a sastoji se od Istre, najvećeg hrvatskog poluotoka, te Kvarnerskog zaljeva.

Istra je najveći hrvatski (a ujedno i jadranski) poluotok. Nalazi se na sjeverome dijelu Jadrana na teritoriju Slovenije, Hrvatske i Italije. Geografska granica Istre ide linijom od uvale Muggia do uvale Preluka (tako da je npr. Opatija dio Istre).

Zapadna obala Istre je plića i bolje razvedena, dok je istočna strma i slabije naseljena. Istru se obično dijeli na tri dijela:

  1. Crvena Istra (zapadna obala), gdje prevladava crveno-smeđa zemlja (crljenica)
  2. Siva Istra (središnja Istra), zbog sivog glinenastog tla.
  3. Bijela Istra (padine Učke i istočni dio poluotoka) zbog kamenitog tla.

Važni gradovi u Istri su Pula, Pazin, Poreč, Rovinj, Opatija, Umag, Novigrad.

Kvarner, odnosno Kvarnerski zaljev je zaljev u sjeveroistočnom dijelu Jadranskog mora između Istre i Hrvatskog primorja. Najveći otoci u Kvarnerskom zaljevu su Krk, Cres, Lošinj i Rab.

More u Kvarnerskom zaljevu je razmjerno dublje od otvorenoga gornjeg Jadrana (30-60m) koji zasipaju obilnim muljem Po i druge talijanske rijeke. Naprotiv oko Kvarnera nema većih rijeka, a dna su dijelom strmija i kamenita i zato je najveća dubina sjevernog Jadrana -128m u kanalu Krušija između Plavnika i Cresa.

Na obali Kvarnera se nalazi najveća hrvatska luka Rijeka, ujedno i glavni grad ove regije, pa kroz Kvarnerski zaljev vode značajni pomorski putovi: najviše kroz prolaze Srednja Vrata između Krka i Cresa, te Vela Vrata između Cresa i Istre. Tolika količina pomorskog prometa ima negativno ekološko značenje.

Rijeka (Italiano i Magyar: Fiume, Deutsch: Sankt Veit am Flaum or Pflaum) kao što smo već spomenuli, je najveća luka u Hrvatskoj, smještena u Kvarnerskom zaljevu. Rijeka je treći po veličini grad u Hrvatskoj.

Lokacija

Susjedne regije Istri i Kvarneru su:

Resursi i građevine

Resursi Bolnica Obrambeni sustav
Nema otkrivenih resursa Nema bolnice 5stars.gif