The Ataturk Ultimatum/Bahasa Indonesia

From eRepublik Official Wiki
Jump to: navigation, search
Languages: 
EnglishIcon-English.png
Bahasa IndonesiaIcon-Indonesia.png

Ultimatum Ataturk merujuk kepada artikel Ogos 5, 2008 posted by Turki yang bermastautin Modu Shanyu dalam akhbar Orkhon Inscriptions . Modu dinyatakan bahawa jika pengguna eRepublik tidak berhenti Ataturk yang menghina, maka beliau akan melaporkan laman web akan diharamkan oleh kerajaan Turki.

The Ultimatum

Ultimaturm.jpg

Respons komuniti

Artikel ini menerima dikatakan jawapan yang paling apa-apa barang satu di eRepublik. Seminggu selepas barang tersebut telah ditulis, ia telah menerima 2573 views, 192 komen, dan 199 undi. Maklum balas kepada artikel Modu Shanyu mempunyai tema utama yang berikut:

  • Keperluan untuk kebebasan bersuara di Dunia serta dalam Dunia Baru.
  • Penapisan dunia sebenar di Turki, yang khusus pengharaman YouTube dan Pendakwa Turki yang telah "menghina Turkishness" di bawah Perkara 301 [1].
  • Keinginan untuk Modu Shanyu membuat susulan dengan ancaman beliau supaya pengguna eRepublik tidak akan berdepan dengan aduan seperti beliau.

Response Admin

Pada 6 Ogos, admin eRepublik membuat keputusan mereka

Admin Response.jpg

Perbahasan Terus

Perdebatan terus dalam seksyen komen dan dalam pelbagai akhbar.

Walaupun menyekat agak dalam forum, perbahasan penapisan terus di bilik-bilik sembang dan surat khabar. Mengapa Ataturk, tokoh sejarah luar had, ketika orang lain tidak? Ketetapan oleh Admin dianggap aneh oleh warga eRepublik. Ia dianggap bahawa ia menetapkan satu precedent bahawa sesiapa yang mengadu dan mengancam boleh mendapatkan apa yang mereka mahu dari Admin pada perbelanjaan masyarakat keseluruhan.

Keputusan pentadbiran di atas masih aktif. November 9, 2010, tiada penggantungan digunakan dalam kes-kes ini, kerana ia jenis pelanggaran jatuh di bawah insiden First eRepublik Undang-Undang|.