Rising:Ръководство

From eRepublik Official Wiki
Jump to: navigation, search
Languages: 
EnglishIcon-English.png
БългарскиIcon-Bulgaria.png
中文(简体)Icon-China.png
中文(繁體)Icon-Republic of China (Taiwan).png
فارسیIcon-Iran2.png
ItalianoIcon-Italy.png
РусскийIcon-Russia.png
TürkçeIcon-Turkey.png


Erepublik-rising-logo.jpg

This page has been saved as historical information from Rising.
This information is out of date and should not be used for current game play.


General info

Начална страница

Нека започнем с първото нещо, което виждате, когато влезете в профила - началната страница. Урокът започва отгоре надолу. Маркирани са отделните елементи с цифричка, за да е по-лесно. Вижте картинката най-долу и следвайте номерацията!


Tutorial BeginnerBG.png

(1) Най-отгоре е навигационната лента. От там става почти цялото предвижване из играта. Под тях вляво е лентата, която следи твоето състояние в момента.


(2) Най-отгоре е аватара, върху който, ако натиснете отивате директно в профила Ви, под него е левела (ниво);


(3) Под левела Ви (който сте достигнали благодарение на натрупаните точки опит) показва колко ви е здравето и щастието - двата най-важни показателя, които ще бъдат разгледани след малко ;


(4) Под тях показва колко пари имате в наличност и колко злато, като винаги показва валутата на страната, в която се намирате, но може и да имате и други валути ;


(5) Най-отдолу показва дали имате нови съобщения, известия или статии от вестници, за които сте се абонирали .


(6) В дясно от нея лента показва последните събития от държавата ти - проектозакони, битки (ако има) и други такива неща ;]


(7) Точно под събитията показва последната статия от админите - т.нар. 'Insider' . Ако искате да сте наясно с последните промени е хубаво да им хвърляте по един поглед.


(8) А пък, ако искате да сте наясно със събитията в еОбществото ни е хубаво да следят статиите от вестниците. Под Insider-а показва най-популярните статии от страната . Тях задължително трябва да се преглеждат, защото именно социалния живот движи играта, а те го отразяват.


(9) Колоната вдясно пък е за 'виковете' на приятелите Ви - кратки съобщения, които публикуват . Можете и Вие да го направите от текстовото поле над тях. Имате обаче ограничение от 3 на ден.


10 - Най-горе вдясно на картинката имаме Search citizen, там като въведете името на някой в играта и Ви го намира, показани са и датата и часът (на играта ерепублик), както и деня, от пускането на играта

Economy

Наръчник на начинаещия мениджър

Настоящият наръчник е кратък, но ще бъде допълван при първа възможност. Съставен е под формата на въпроси и отговори.

В кой бизнес да започна?

Първият въпрос, който си задава начинаещия мениджър.

Фирма за добив

Фирмите за добив искат малки начални капиталовложения - 40 злато. Нямат повишаване на качеството. Трябва да бъдат направени в региони с висок добив (такива в България оригинални няма). Работната ръка е скъпа. Произвежда се само един продукт - конкуренцията на пазара е само според цена.

Фирма за производство

Храната е продукт, който се консумира всеки ден. Конкуренцията при хранителните фирми е голяма, но за сметка на това тук поговорката е "За всеки влак има пътници". Билетите се консумират по-рядко. Препоръчва се ако правите такава фирма да наблегнете на точките дестинация, като напълно зачеркнето останалите два показателя. Първо качество билет с 2 зони или второ качество билет с 4 зони (всички точки разпределени на дестинация).

Оръжейни фирми

Предимството е че имат много работа по време на големи битки. Недостатъкът е че трябва да имат големи запаси от оборотни средства за да издържат в невоенни времена.

Строителни фирми

Този бизнес, поради значителните средства, които изисква, обикновено се контролира от държавите. При къщите има частни фирми, но клиентите за болници и защитни системи са държавите, така че не се препоръчва на начинаещ мениджър да се захваща с болници/защ. с-ми, а дори и с къщи.

Каква заплата да плащам на работника?

Може би най-важният въпрос. Определянето на точната заплата подлежи на вземане под внимание много фактори, но най-важните са желаната цена на крайния продукт, която искаме да постигнем, и цената на която купуваме ресурса. При това положение формулата е следната:
З = К * (ЦП - (БР * ЦР)) / БР
,където:

  • З - заплата на единица скил за един час в местна валута (работник с умение 10 ще взима за 1 час число 10 пъти по-голямо от получения резултат)
  • К - коефициент от 4 до 6 (4 означава работника да работи на 50/50 здраве/щастие, 6 означава да предполагаме че работникът ще работи на 100/100 здраве/щастие)
  • ЦП - Желана цена на продукта или най-ниската цена на подобен продукт на пазара (в местна валута)
  • ЦР - Най-ниска цена на ресурсите на пазара (в местна валута)
  • БР - Брой ресурси необходими за производството на един продукт

Заб. - в добивните фирми БР формулата се преобразува в: З = К * ЦР
Печалбата на собственика на фирмата при така заложените показатели е 10%. (Постига се от това че работниците имат производителност минимум 10% по-голяма с безплатния бустър)

Препоръчителен брой работници

Собственикът на фирма трябва да се стреми да поддържа винаги оптималния брой работници във фирмата, който е 10 за всички фирми с изключение на тези в строителния брашн - там този брой е 20.

Marketplace

Здраве и щастие

Основните показатели на гражданинът ти, които трябва да следиш, са 2 - здраве и щастие. Те оказват силно влияние върху продуктивността при работа и ефективността при тренировки и учене. Здравето също така е определящо за битките. Препоръчително е и двата показателя да са над 90.

Как се губят

Здраве се губи при всяко извършване на определена дейност. Ако учиш или тренираш, ти губиш 1 здраве, без значение колко точно си учил или тренирал. Ако работиш, ти губиш здраве, равно на качеството на компанията ти. Така ако работиш в компания качество 1, ти губиш 1 здраве, ако работиш в компания качество 2 - 2 здраве и т.н.

Щастие се губи с всеки час, през който работим, учим или тренираме. Така ако работим 6 часа, губим 6 щастие; ако учим 10 часа, губим 10 щастие, и т.н.

Как се връщат

Хлябът е основният начин за връщане на здраве и щастие. Това е предмет, който си го купуваш от пазара, и се консумира автоматично с началото на всеки ден (напомням, че денят в играта започва в 10:00 българско време). След като го изконсумираш трябва да си купиш нов, иначе ако посрещнеш новия еДен без хляб ще изгубиш здраве. Всеки един хляб си има характеристики, според които връща определен брой точки здраве и щастие. Ако си задържиш курсора върху хляба ще можеш да ги видиш.

Marketplacetutorialbg.png

На този хляб пише, че връща 2 здраве и 4 щастие. Това е обаче ако здравето и щастието ти в момента е 50. Колкото по-високи са двете, толкова по-малко връща. Ако си на 90+ връщат горе долу половината от това, което пише. Ако здравето или щастието пък е по-малко от 50 (не дай си боже), ще получиш повече от написаното. Надолу ще обясним как можеш да си купиш хляб. Забележка: Поотделно се гледат здравето и щастието на колко е.

Къщите могат да допълнят хляба. Те не са за еднократна употреба (както е хляба), а имат определен брой дни издръжливост. Колко е тази издръжливост пише в характеристиките на самата къща - за всяка е различно. Къщата по никакъв начин не е заместител на хляба. Ако нямаш хляб в инвентара, а само къща, ти ще губиш здраве. Целта й е просто да го допълва.

Почивката е най-ефективния начин за връщане на щастието. Можеш да почиваш между 1 и 12 часа, като за всеки час, който почиваш, ти дава 1 щастие. Отделно има бонуси, като безплатния е 1 точка. Препоръчително е поне в началото него да използваш. Надолу ще обясним как точно можеш да почиваш.

Health Kit-а представлява здраве, което можеш да си купиш срещу злато. За 0.5 злато получаваш 20 здраве. За да си купиш health kit влизаш на Gold & Extras и след това Get Health. Там ще те пита за потвърждение дали наистина искаш да си купиш. Хубаво е обаче да не стигаш до там.

See also