Државјанството

From eRepublik Official Wiki
Jump to: navigation, search
Languages: 
EnglishIcon-English.png
ShqipIcon-Albania.png
БългарскиIcon-Bulgaria.png
中文(简体)Icon-China.png
中文(繁體)Icon-Republic of China (Taiwan).png
HrvatskiIcon-Croatia.png
فارسیIcon-Iran.png
SuomiIcon-Finland.png
FrançaisIcon-France.png
DeutschIcon-Germany.png
ΕλληνικάIcon-Greece.png
MagyarIcon-Hungary.png
Bahasa IndonesiaIcon-Indonesia.png
ItalianoIcon-Italy.png
МакедонскиIcon-North Macedonia.png
NorskIcon-Norway.png
PolskiIcon-Poland.png
PortuguêsIcon-Portugal.png
Portugues BrasileiroIcon-Brazil.png
RomânăIcon-Romania.png
РусскийIcon-Russia.png
СрпскиIcon-Serbia.png
SlovenščinaIcon-Slovenia.png
EspañolIcon-Spain.png
SvenskaIcon-Sweden.png
TürkçeIcon-Turkey.png
УкраїнськаIcon-Ukraine.png


Граѓанин кој живее во неговата матична земја

Државјанството ја поврзува личноста со одредена земја и овозможува неколку привилегии, како на пример гласање во истата земја. Модулот за државјанство беше воведен во Новиот Свет на 29 July 2009.

Правила на државјанство

  • Граѓаните можат да гласаат само во земјата од која имаат државјанство, без разлика на нивната моментална локација.
  • Граѓаните можат да го сменат државјанството со преселување во друга земја, и аплицирање за државјанство преку Конгресот.
  • Граѓаните смеат да имаат само едно државјанство.

Привилегии на граѓаните

Државјанинот ги има следниве привилегии:

  • да гласа на изборите
  • да се зачлени во политичка партија (мора да сте лоцирани во вашата матична земја за да го направите ова)
  • да создаде политичка партија (мора да сте лоцирани во вашата матична земја за да го направите ова)
  • да се кандидирате на изборите (мора да сте лоцирани во вашата матична земја за да го направите ова)

Промена на државјанство

Граѓаните можат да аплицираат за државјанство било кога, доколку живеат надвор од нивната матична земја.
Тие можат да пристапат до оваа апликација на два начини::

  • на профилот, доколку земјата во која се наоѓате е различна од матичната земја, тогаш ќе се појави копчето "Apply for citizenship", или просто преведено, "Аплицирајте за државјанство"
  • Откако граѓанинот ќе ја смени локацијата, ќе се појави пораката "успешно преселување", на која ќе гласи "Do you wish to apply for citizenship in your new country?", или "Дали сакате да аплицирате за државјанство во вашата нова земја?"

Погледнете во Аплицирајќи за државјанство за повеќе информации.

Често поставувани прашања

Како да станам државјанин на нова земја, која сеуште нема конгрес?
Апликациите за државјанство во овие ситуации се одобруваат автоматски.

Дали можам да се преселам откако ќе аплицирам за државјанство?
Да и не. Можешете да се преселите внатре во рамките на земјата, од регион во регион, но не смеете да се преселите надвор од државата, додека вашата апликација не е одобрена, одбиена, или откажана.

Како ова влијае врз гласањето? Дали ќе можам да гласам на избори додека живеам во друга земја? Да, ќе бидете во можност да гласате во вашата матична земја, и да не се наоѓате моментално во истата. Додека кога гласате за конгрес, ќе можете да гласате за тие кандидати кои се кандидирани во регионот каде што последниот пат престојувавте.

Што ќе се случи ако со мојата апликација за државјанство , доколку регионот во кој што престојувам од новата земја, е освоен?
Вашата апликација за државјанство ќе биде автоматски откажана поради тоа што вие не живеете веќе во земјата во која сте аплицирале за државјанство.

Што ќе се случи доколку регионот во кој што живеам е освоен? Дали ќе добијам државјанство од земјата која го окупирала регионот автоматски, или ќе го задржам моето државјанство?
За граѓаните кои имаат државјанство од земјата која губи, не прави тоа никаква разлика, пошто нема да влијае врз државјанството. Тие ќе се сметаат за граѓани кои живеат во странска земја, со што ќе можат да аплицираат за државјанство во земјата која го окупира тој одреден регион, ако сакаат. Доколку одлучат да си го задржат првичното држвјанство, за време на изборите за Конгрес, нивниот глас ќе можат да го дадат само на кандидати кои се кандидирале во главниот град на матичната држава. Нормално, граѓаните кои живеат во дијаспората, ќе можат да гласаат во регионот каде што последниот пат престојувале. Доколку тој регион е освоен, автоматски ќе се смета како да главниот град бил регионот каде што последен пат престојувале.

Повеќе НПП - Citizenship FAQ and launch date

Погледнете исто така


Мени

Вовед · Правила · Прирачник · Историјат