Anëtarët e Parlamentit

From eRepublik Official Wiki
Jump to: navigation, search
Languages: 
EnglishIcon-English.png
ShqipIcon-Albania.png
БългарскиIcon-Bulgaria.png
中文(简体)Icon-China.png
中文(繁體)Icon-Republic of China (Taiwan).png
HrvatskiIcon-Croatia.png
فارسیIcon-Iran.png
SuomiIcon-Finland.png
FrançaisIcon-France.png
DeutschIcon-Germany.png
ΕλληνικάIcon-Greece.png
MagyarIcon-Hungary.png
ItalianoIcon-Italy.png
한글Icon-South Korea.png
PolskiIcon-Poland.png
PortuguêsIcon-Portugal.png
Portugues BrasileiroIcon-Brazil.png
RomânăIcon-Romania.png
РусскийIcon-Russia.png
СрпскиIcon-Serbia.png
EspañolIcon-Spain.png
TürkçeIcon-Turkey.png
УкраїнськаIcon-Ukraine.png


Politika

Sistemi i Votimit · Zgjedhjet partiake · Zgjedhjet për Kongres · Zgjedhjet për President · Lista e Presidentëve të botës · Administrimi i Shtetit

Parlamenti është trupi kryesor legjislativ i shteteve të eRepublik. Pra të zgjidhesh si Anëtar Parlamenti është një nga hapat më të rëdësishëm në jetën e çdo politikani.

Për tu bërë kandidat

Run for congress.png

Për tu bërë kandidat, ju duhet të keni së paku 300 pikë eksperiencë. Ka dy mënyra kryesore për të shkuar në faqen e partisë, ku ju keni mundësi që të hidhni kandidaturën tuaj për në parlament. Ndërmjet datave 16 dhe 23 të çdo muaji ju mund të:

 • Shkoni në faqen e partisë
 • Klikoni butonin - Run for congress button.png.
 • Lexoni deklaratën dhe vendosni URL-në e prezantimit, i cili shpjegon përse njerëzit duhet t'ju votojnë juve. Ky mund të jetë një artikull gazete, një postim forumi, ose një link i faqes tuaj të wikit.
 • Klikoni Prano
 • Faqja do të rifreskohet dhe ju do të merrni mesazhin: Ju aplikuat për të përfaqësuar partinë tuaj në zgjedhjet parlamentare në (rajonin tuaj). Kryetari i partisë do të përzgjedhë kandidaturat zyrtare më datë 24.
 • Butoni Run for Congress do të zëvendësohet me dy butona të rinj
  Congress candidate options.png
 • Klikoni butonin Tërhiqu për tu tërhequr nga kandidimi
 • Klikoni butonin Redakto Prezantimin për të ndryshuar URL-në e prezantimit tuaj.

Në datën 24, lista e kandidatëve mbyllet dhe kryetari i partisë do të ketë mundësinë për të menaxhuar pozicionin e anëtarëve të këtyre listave, nëse lista ka më tepër anëtarë se sa kërkohet për këtë rajon.
Për shembull: Nëse ka 5 anëtarë parlamenti për çdo rajon, çdo parti hedh nga 5 kandidatura për këtë rajon. Nëse lista ka më tepër se 5 kandidatë për atë rajon, Kryetari i Partisë ka mundësinë për të hequr kandidaturat e papërshtatshme për në parlament.

Vetëm kandidatët nga 5 partitë më të mëdha do të lejohen për të kandiduar për postin.

Numri i vendeve të parlamentit në një shtet ose rajon

Artikulli Kryesor: Division of congress members

Numri total i anëtarëve të Parlamentin që përfaqësojnë një rajon është një minimum prej 1 anëtari dhe një maksimum prej 10 anëtarësh, në varësi të rajoneve në çdo shtet.
Numri maksimal i anëtarëve të parlamentit varet nga numri i rajoneve. Në shumicën e rasteve numri është 40 anëtarë (nëse shteti ka ndërmjet 4 dhe 40 rajone).

Dita e zgjedhjeve

Artikulli Kryesor: Voting system

Në menunë kryesore, pasi të hyni në kategorinë 'Komuniteti', do të shfaqet për të gjithë qytetarët butoni i quajtur 'Zgjedhjet'. Në këtë menyrë, teksa ju jeni në Botën e Re, ju mjafton veç një klikim për të mësuar të rejat zgjedhore në eRepublik. (Shënim: Kjo faqe është gjithmonë e arritshme në mënyrë të tillë që ju të shihni edhe rezultatet e zgjedhjeve të kaluara.)

Anëtarët e vjetër të Parlamentit humbasin postet e tyre.

Për të marrë të dhëna se si të votoni shihni sistemin e votimit.

Detyrat e Anëtarëve të Parlamentit

Congress member administration view.png

Shumica e shteteve kanë një sistem paksa më të avancuar ku Anëtarët e Parlamenti mund të regjistrohen nëpër forume për të diskutuar dhe vendosur rreth gjërash të ndryshme përveçse të rrinë e të miratojnë propozime.

Ligjet që mund të propozohen nga anëtarët e Kongresit

Anëtaret e parlamentit mund të propozojnë keto ligje në vijim:

Icon citizenfee.gif
 • Ndrysho Taksat
  Ndryshojnë vleren e parave që qytetari do i mer nga Thesari si buxhet fillestar personal. Nuk mund të jetë më e ulët se pesë (5) Monedha.
Icon taxes.gif
Icon donation.gif
 • Donacionet nga shteti
  Transferojnë paratë ose Icon - Gold.gif Goldi-n nga Thesari i shtetit në një organizatë. Gjatë 24 oreve të procesit të votimit në parlament, paratë ose ari i propozuar për të u transferuar në një organizatë , është e pamundur të perdoret, pra qendron i "ngrirë"
Icon wage.gif
Icon issue.gif
 • Paratë për goldin
  Zëvëndesojeni Ari-n nga thesari, dhe zëvëndësojeni me monedha. Këtu perfshihet edhe pagesa e një takse të transaksionit e cila është një normë prej 0.005 në 1 (një ) njësi të monedhave
Icon impeachment.png
 • Shkarkimi i presidentit
  Shkarkojnë Presidentin, më pas ai zevendësohet në menyrë automatike me kandidatin tjetër që në zgjedhjet e fundit ka pasur më së shumti vota. Kerkohen 66% e votave të anëtareve të parlamentit që ligji të kaloj.
Icon naturalenemy.gif
 • Shpallin Armiku i natyrshëm
  Anëtaret e parlamentit, ose presidenti mund të propozojnë shtetet fqinjë si armik të natyrshëm. Nese pranohet, lufta do të filloj kundër armikut të natyrshëm. Qytetaret e vendit që ka propozuar ligjin për armik të natyrshem, ne beteja me armikun e natyrshëm do kenë 10% bonus me teper , se sa në beteja me shtete tjera luftuese.


Laws that can be proposed by

President: New citizen message · MPP · Declare war · Airstrike · Propose peace · Trade embargo · Resource concession · Leave alliance · Change alliance leader
Congress: Country donations · Minimum wage · President impeachment · Issue money · Change taxes · Accepting citizenship
Either President or Congress: Natural enemy
Dictator: Any of the above Laws except New citizen message and President impeachment

Alarm

Presidenti dhe Anëtarët e Parlamentit do të marrin një mesazh privat të këtij lloji nëse -

 • Shteti i tij/saj shpallet si armik i natyrshëm ose -
 • Thesari i shtetit të tij/saj nuk ka fonde të mjaftueshme për të mbështetur 500 lojtarët e rinj të ardhshëm.

Ndërrimi i Vendndodhjes

Më parë, një anëtar/e parlamenti mund të lëvizte jashtë vendit të tij/saj vetëm në qoftë se ai/ajo tërhiqej nga posti. Tashmë ai/ajo është i/e lirë të lëvizë nga vendi i tij/saj pa u dashur që të tërhiqet.

Nëse vendndodhja e anëtarit/es është e pushtuar nga një vend i huaj, ai/ajo do të zhvendoset automatikisht në kryeqytetin e vendit, pavarësisht nënshtetësisë të tij/saj .

Për shembull, nëse Artani (anëtar parlamenti i një shteti A) and Beni (anëtar parlamenti i një shteti B) të dy ndodhen në Vendin C, i cili është i pushtuar nga Shteti A. Kur Vendi C pushtohet nga Shteti B, që të dy Artani dhe Beni zhvendosen automatikisht në kryeqytetin e Shtetit A.

Fakte interesante

Nëse ju largoheni nga partia juaj, ju nuk do ta humbisni postin tuaj. E vetmja mënyrë për të humbur postin është duke u tërhequr vetë nga Parlamenti.

Lidhje të tjera


Jobs
Official in-game Politics Congress member · Councillor · Governor · Minister of Defence* · Minister of Education* · Minister of Foreign Affairs* · Party member · Party president · President · Prime Minister · Secretary general (party) · Spokesman · Vice president (party)
*There are different minister position, some are official, some not, but all are mentioned in the article Minister
Military Commander · 2nd Commander · Captain · Soldier · Recruit · Military ranks · Aircraft ranks · Dictator
Economy / Media Employee · General manager · Press director
Historical: eRepublik Rising · eRepublik V1
User created jobs Politics Advisor · Ambassador · Chief of staff · Director · Director of Embassies · Founder · Justice · Minister* · Monarch · Parliamentary group leader · Politician · Recruitment director · Secretary general (alliance) · Secretary of Defense · Senator · Speaker · Vice president (country) ·
*There are different minister position, some are official, some not, but all are mentioned in the article Minister
Military Advisor · Chief of staff · Commanding officer · Executive officer · Officer · Staff officer · Supreme Commander
Economy / Media Advisor · Editor · Founder · Graphic designer · Journalist