Days of wrath/Српски

From eRepublik Official Wiki
Jump to: navigation, search
Languages: 
EnglishIcon-English.png
СрпскиIcon-Serbia.png

Дани гнева

Акција елитне јединице Војске Хрватске ZDRUG, којом је Icon-Croatia.png Хрватска без борбе окупирала 5 од 7 Icon-Serbia.png српских регија, је позната под називом Дани гнева. Војска Хрватске је започела акцију коју је покренуо, тада бивши, Председник Хрватске - Roby Petric. Разлог за рат је био наводни напад на Председника Хрватске (Split1700) за који се претпоставља да је покренут од стране српских власти. Још увек постоје полемике о томе да ли су српски званичници отварали вишеструке профиле и слали донације Председнику Хрватске како би био избачен из игре.

Пре првих скупштинских избора у Србији, створене су три политичке странке: Patriotska Stranka Srbije (PSS), Srpsko Kosovo и Radikalna Partija Srbije. Прва је била чисто српска странка, друга је била хрватска, а трећа је представљала иранске иностране интересе.

Уочи избора било је много конфликтних информација у медијима. Хрвати су користили пропаганду за збуњивање, провокације и поделу Срба, што је кулминирало стварањем хрватске Patriotske Stranke Srbije., која је имала исти назив као и српска странка с тим што је хрватска странка у свом називу имала тачку (.) на крају и оптуживала је праву PSS да је у ствари хрватска марионетска странка. Администратори су касније одлучили да је то противно правилима и забранили су странку и искључили њеног председника, BorKan-a. Коментари су били препуни међусобних оптужби, провокација, националне тензије и мржње. У суштини, Хрвати су мамили Србе да би их, узвраћањем на провокације, избацили из игре или, у најмању руку, да би им одвратили пажњу са уклањања ефикасне одбране. Тактика се, као што ће догађаји показати, у најмању руку показало умерено ефикасном.

PSS је победила на првим изборима за Скупштину Србије: 22 места у Скупштини Србије је припало Србима, а Хрватима 18 (Radikalna Partija Srbije није активно учествовала на изборима из необјашњених разлога). Ово није било довољно за спречавање отимања власти на председничким изборима. Српски кандидат је био Matija, док је хрватска странка променила име у Stranka Stamenih Hrvata и поставила BorKan-a за свог кандидата. Док је 25. фебруара били само око 200 Срба са правом гласа, овај број је нарастао на близу 500 до 5. марта и наредних избора, што је значило да су Срби могли да добију изборе и сами уместо ослањања на међународну помоћ, што је био случај на првим изборима.

Током првих неколико сати гласања, Matija је био на путу победе са преко 200 гласова упућених на његово име, али је онда добио тренутну забрану играња од стране администратора због вређања које је у приватној поруци упутио Sucko-у (члану ZDRUG-a),на шта је био намамљен, у 7 ујутру (по еРепублика времену), остављајући BorKan-a каојединог кандидата, на запрепашћење српског становништва. Упркос бројним отвореним писмима и петицијама на форумима еРепублике и молбама упућеним администраторима, одлука није оборена, што је на српској страни оставило много недоумица о пристрасности администратора.

BorKan је победио на председничким изборима, Срби нису имали двотрећинску већину потребну за његово збацивање са власти, а ускоро су изгубили и просту већину захваљујући забранама (Matija је био и члан Скупштине, а, поред њега, још двоје је добило забрану), напуштању места у Скупштини из разлога међусобних политичких оптужби, као и напуштањем игре. Минимална плата је подигнута на 5 српских динара (RSD) што је уз монетарне нападе послужило економском слабљењу Србије и припремама за предстојећи Хрватско-Српски Рат. BorKan је напао Хрватску активирајући тако њених 6 савезника, а затим се повукао редом из 4 региона, док је пети пао као резултат регуларне борбе (или услед непостојања исте). Србија је скучена на само две од својих 7 регија и уз активни рат са Хрватском и њеним савезницима из ATLANTIS-a је предтављала само јефтину ратну игру за поменути савез.

Акцијом Дани гнева је командовао бивши Председник Хрватске Roby Petric. После неколико недеља, BorKan је збачен са власти, а после следећих избора Председник Србије постаје Lipec, који је покренуо акцију под називом The Brave Little Tailor како би спречио будуће акције хрватске војске. Објавио је рат Бугарској и повлачио се из борби, тако да је цела Србија била окупирана од стране Бугарске. ПОсле 2 дана започео је ослободилачки рат у Шумадији, а две недеље касније и у Јужној Србији. Срби су поново добили две регије и рат са Хрватском је био завршен. Успех ове акције је настао као резултат међусобне сарадње војних снага Србије и Бугарске, као и војног савеза PEACE.