FAQ/Српски

From eRepublik Official Wiki
< FAQ
Jump to: navigation, search
Languages: 
EnglishIcon-English.png
HrvatskiIcon-Croatia.png
فارسیIcon-Iran2.png
FrançaisIcon-France.png
MagyarIcon-Hungary.png
Bahasa IndonesiaIcon-Indonesia.png
ItalianoIcon-Italy.png
LietuviųIcon-Lithuania.png
PolskiIcon-Poland.png
Portugues BrasileiroIcon-Brazil.png
СрпскиIcon-Serbia.png
SlovenščinaIcon-Slovenia.png
EspañolIcon-Spain.png
TürkçeIcon-Turkey.png
УкраїнськаIcon-Ukraine.png


Contents

Налог

Технички предуслови да се игра еРепублика?

За играње еРепублике потребан је приступ интернету. Није неопходно даунлодовати никакаве податке.
Најосновније техничке неопходности су:
Ноутбук уређај са процесором брзине 1.6 GHz , 1 GB рама и најновијом верзијом програма Flash.
Препоручене техничке неопходности су:
Лични рачунар или Мекинтош са процесором брзине 2.4 GHz, 2 GB рама, Nvidia/ATI графиком и најновијом верзијом програма Flash.

Колико налога могу да имам?

Једном кориснику дозвољено је да поседује, односно да управља само једним налогом.

Шта ћу ако заборавим лозинку?

На почетној страни за приступање налогу постоји линк "Заборавио си/ла шифру?" ("Forgot password"). Кликом на њега отворићеш образац у који треба да унесеш електронску адресу коришћену за налог и на исту ћеш добити упутство како да подесиш нову лозинку.

Могу ли да променим име налога (грађанина)?

Да промениш корисничко име свог налог неопходно је да кликнеш на дугме "измени профил" ("edit profile"). Након тога, на дну ћеш видети "Промени име" ("Change name"), а испод и своје тренутно име. Прва промена кошта Icon-gold.gif 5 златника, а свака следећа Icon-gold.gif 50 златника. Између две промене имена мора да прође најмање 3 месеца.

Како да баратам сликом на профилу?

Приступ профилу је могућ тек након логовања. Затим иди на свој профил и одабери 'Измени профил' ('Edit profile'). Након тога само треба да додаш фотографију, било кликом на празнину или превлачењем фотографије на исту.

Бројни су корисници који су пријављивали да им се слика није учитала. Уопште није неопходно да слику додајеш изнова, већ треба сачекати неко време. Некад помаже да се излогујеш и улогујеш поново.

Зашто ми не показује нову слику?

Слично као у претходном пасусу, некад треба да прође мало времена. У случају да је проблем и даље присутан, треба да освешиж кеш меморију употребом следеће комбинације дугмића: Ctrl+F5 за Internet Explorer, односно Ctrl+Shift+R за Firefox, Chrome и тд. или да је потпуно очистиш.

Колико кошта да се игра еРепублик?

Потпуно је бесплатно да региструјеш свој налог и да њиме управљаш. Одређене додатне погодности коштају новца, али нормално играње не.

Играње

Основе

Шта након што се региструјем?

Дневни задатак се налази на почетној страници. Када га обавиш (рад и тренирање), искочиће ти прозор који слуши да покупиш награду кликом на дугме "Get reward".

Како да научим основне ствари о игри?

Практично све податке о игри можеш да пронађеш на Википедији еРепублике. Као додатне изворе знања можеш да консултујеш форуме, администраторе игре, али и друге играче.

Која је сврха златника?

Main article: Gold

У еРепублици злато је потребно да:

Запослење и новац

Како да другом играчу пошаљем новац, хлеб или оружје?

Када отвориш страницу било ког другог играча, видећеш дугме 'Донирај'. Кликни на њега и отвориће ти се нови прозор у којем можеш да одабере шта желиш да пошаље и колико. Дневно можеш да примиш донација у максималној вредности од Icon-gold.gif 10 златника. Што се тиче кеша, њега мошеж послати и добити неограничено.

Како да дођем до новца?

Ако желиш да стекнеш додатна средства поред плате, учлани се у војску своје земље, покрени фирму или тргуј на тржишту новца. Такође, освоји следеће медаље: Вредан радник, Истински патриота, Херој битке, Херој кампање, Председник државе, Конгресмен, Плаћеник и тд.

Како да се запослим?

Иди на тржиште рада и одабери послодавца који нуди теби најприхватљивију плату.

Зашто је плата мања од вредности са тржишта рада?

Main article: Work tax

У тренутку кад завршиш рад код послодавца, од твоје плате је аутоматски одбијен порез на рад.

Могу ли да се запослим код више послодаваца?

Main article: Work

Не, можеш само код једног али зато можеш да радиш у неограничном броју фирми које ти поседујеш. Рад у твојој фирми те кошта 10 здравља, а уместо новца добијаш производе које твоја конкретна фирма производи.

Ратовање

Како да учествујем у борбама?

На почетној страници, у горњој линији имаш дугме Ратови. Кликом на њега отвориће ти се списак свих актуелних ратова и устанака, са посебном подлистом ратова у којима можеш да учествујеш директно из земље у којој боравиш. Када одабереш рат, уђи у њега и притиском на дугме Бори се постаћеш учесник у њему.

Сваки притисак на дугме ће умањити твоје здравље за одређену вредност. Што квалитетније оружје користиш, то ће бити већа штета коју нанесеш противнику, а самим тим је већа вероватноћа да освојиш медаљу Херој битке.

Здравље

Шта је здравље?

Здравље је количина енергије коју твој налог има. Здравље се троши на борбу, рад и тренирање, а опоравља сеисхраном.

Како да нахраним свој налог?

Притиском на дугме Обнови енергију које се налази на почетној страни испод твоје слике или на дну странице борбе када уђеш у одређену битку. Најпре се конзумира храна највећег квалитета коју имаш, па тек она слабија. Храну можеш да купиш на тржишту.

Нивои

Како могу да проширим опсег опција које налози уЕрепублици имају?

Са достизањем нових нивоа стиче се право на одређене могућности које пре тога немаш.

Шта су искуствени бодови и како да их зарадим?

Main article: Experience points

Искуствени бодови (EP) су ниво твојих знања, тј. вештина стечених играњем. Један бод добијеш за сваки од тренинг центара у који одеш током дана, један за сваки рад, а бодове и добијаш борећи се (сразмера је 1 бод за 10 здравља). Бодове ћеш да добијеш и гласањем на партијским, парламентарним и председничким изборима (по 5 за сваки).

Ранг табеле?

Main article: Rankings

Ранг показује твој тренутни ниво способности у одређеној катерогији у односу на друге играче еРепублике. Да погледаш како се котираш, кликни на дугме Заједница на насловној страни, а затим одабери Рангирање.

Остало

Како да додам играче за пријатеље?

Када си на страници неког од играча у еРепублици, у горњој десној страни се налази дугме Додај за пријатеља ("Add as friend"). Кликни на њега и тиме пошаљи захтев играчу. Када захтев буде прихваћеш, тај налог постаје твој пријатељ и убудуће ћеш моћи да видиш њихове узвике и друге поруке које поставе у Feed-у (на десној страни твоје насловне странице).

Шта је Feed?

Постоје четири фида којима можеш да имаш приступ и то су огласне табле у које ти и други играчи можете да упишете своје поруке, линкове и узвике. Први је национални фид који могу сви да читају, али у њему да пишу могу само званичници твоје земље. Други је фид тебе и твојих пријатеља и у њему можеш да пишеш сваких пет минута, као и у: Фиду чланова твоје војне јединице и Фиду странке чији си члан.

Како да променим држављанство?

Main article: Citizenship

Прво мораш да се преселиш у земљу чији би држављанин да постанеш. Затим треба да се ишчланиш из странке, ако си у некој, и да не будеш члан конгреса, а онда подносиш захтев за пријем у држављанство тако што одеш на свој профил и кликнеш на Држављанство: (промени)), што се налази испод твоје слике и испод имена области у којој боравиш. У новодобијеном прозору упиши поруку дугу бар 50 карактера и кликни на Захтевај држављанство.

Преостаје ти само да чекаш да неко од конгресмена твоје жељене домовине прихвати поднесени захтев.

Политика

Парламент

Како да уђем у парламент?

Main article: Congress elections

Сваког 25. у месецу се одржавају конгресни избори и на њима учествује до 5 најбројнијих странака. Свака странка може имати то 40 кандидата од којих ће одређени број на крају и ући у скупштину.

Да би имао право да се кандидујеш, мораш бити бар 15 ниво. Затим треба да одабереш дугме Заједница на почетној страници, а онда Моја странка из падајућег менија. Следећи корак је клик на дугме Пријави се за конгресмена. Најраније 16. у месецу можеш да се пријавиш, а најкасније 23. Коначни распоред на листи одређује председник странке 24. у месецу, мада је најбоље да се пријавиш што пре.

Колики је максималан број конгресмена за једну земљу?

Број конгресмена зависи од броја области које земља има. Више о томе: here

Председник

Како да постанем председник земље?

Председнички избори се одржавају сваког 5. у месецу. Свака од 5 најбројнијих партија може да предложи свог кандидата, а могуће је и да више њих стане иза једног. Конкретан предлог подноси председник странке.

Да будеш кандидат на председничким изборима треба да будеш бар 18 ниво.

Фирме, Оргови и Новине

Зашто да купим трговачку дозволу/лиценцу?

Main article: License

Да би могао да продајеш и на тржиштима других земаља, сем оне у којој си почео своје играње у еРепублици. Дозвола за једно страно тржиште кошта Icon-gold.gif 20 златника. Ако промениш држављанство, не стичеш лиценцу за продају на тржишту нове домовине.

Шта је то организација/орг?

Main article: Organization

Оргови су били тела са ограниченим опцијама којима су управљале државе, односно њихови званичници. Орг не може да ради, да тренира, да се бори, да има странку, да је члан странке, да гласа и да учествује на изборима. Данас су оргови говото превазиђена катерогија.

Како да покренем новине?

Main article: Newspaper

Иди на свој профил и испод војне јединице чији си члан имаћеш опцију да покренеш новине. Услови су да си бар 9 ниво и да платиш Icon-gold.gif 2 златника. Можеш чланак сваких 60 минута а на сваких 1000 претплатника које стекнеш добијаш једну медаљу Новинар.

Шта ћу ако...

...ако неко од мојих укућана хоће да игра еРепублику па бисмо имали исту ИП адресу?

Иста ИП адреса није критеријум који потврђује да су налози који је користе мулти налози.
Зато уживај и играј своју игру.

...бих да обришем мој налог?

Пошаљи захтев Корисничкој подршци са назнаком на contact form.

...бих да променим име?

Процедуре промене имена описана је у почетним пасусима овог чланка.

...бих да променим место боравка у еРепублици?

Main article: Travel

Користи ову опцију change residence да се преселиш.

Потребна ти је одговарајућа путна карта или новац.

...бих да преселим своје фирме?

Више о томе овде: Холдинзима

...да затворим фирме?

Main article: Dissolve

На почетној страници одабери Моја места, па Компаније. Кад кликнеш на конкретну фирму, лево од њеног имена ће да стоји црвено дугме Продај/Сруши. Одабери га и доврши процедуру гашења.

Види још


Back.gif Врати се на страницу Tutorial