Često postavljena pitanja

From eRepublik Official Wiki
< FAQ
Jump to: navigation, search
Languages: 
EnglishIcon-English.png
HrvatskiIcon-Croatia.png
فارسیIcon-Iran2.png
FrançaisIcon-France.png
MagyarIcon-Hungary.png
Bahasa IndonesiaIcon-Indonesia.png
ItalianoIcon-Italy.png
LietuviųIcon-Lithuania.png
PolskiIcon-Poland.png
Portugues BrasileiroIcon-Brazil.png
СрпскиIcon-Serbia.png
SlovenščinaIcon-Slovenia.png
EspañolIcon-Spain.png
TürkçeIcon-Turkey.png
УкраїнськаIcon-Ukraine.png


Contents

Račun

Koji su tehnički zahtjevi za igranje eRepublik?

eRepublik je dostupan online i ne zahtjeva download. Da bi dobili sve prednosti eRepublika sve što trebate je internet veza.
Minimalni zahtjevi su:
Netbook sa 1.6GHz CPU, 1 GB RAM, najnovija Flash verzija.
Preporučene karekteristike su:
PC/Mac sa 2.4GHz CPU, 2 GB RAM, Nvidia/ATI grafika, najnovija Flash verzija.

Koliko računa mogu otvoriti?

Jedan korisnik može kreirati/administrirati jedan eRepublik građanski račun.

Šta da uradim ako zaboravim lozinku?

Na stranici za prijavu, naći ćete link "Zaboravljena lozinka". Kliknite na nju i biti ćete preusmjereni na formu gdje ćete unijeti svoju email adresu. Onda ćemo vam mi poslati daljne informacije kako ćete resetovati vašu lozinku preko emaila.

Mogu li promijeniti korisničko ime (ime građanina)?

Ranije niste mogli promijeniti ime, ali sada možete. To ćete uraditi tako što ćete otići u svoj profil, kliknuti na "uredi profil" gumb. Pri dnu stranice vidjet ćete "promijeni ime", ispod čega ćete vidjeti trenutno ime. Prvo mijenjanje imena će vas koštati 5 zlatnika, svaka slijedeća promjena je 50 zlatnika. Ime možete mijenjati svaka tri mjeseca.

Kako mogu koristiti vlastitu sliku na profilu?

Da bi imali pristup svom profilu, morate biti prijavljeni. Idite na svoj profil i kliknite uredi profil. Ovdje ćete biti u mogućnosti da izaberete vašu fotografiju i da je učitate na sajt.

Mnogi korisnici javljaju da nakon što su učitali avatar, on se ne pojavljuje. Ne trebate nastavljati sa učitavanjem iste slike iznova. Ovo je uobičajena greška i sa malo vremena i strpljena, moći ćete vidjeti svou fotografiju.

Zašto se ne pojavljuje nova slika koju sam učitao?

Nekada, vaš browser može snimiti verziju iz predmemorije vaše stare fotografije, znači učita staru verziju umjesto nove. Da bi riješili ovo, trebate koristiti Ctrl+F5 (Internet Explorer) ili Ctrl+Shift+R (Firefox, Chrome, itd.), ili u potpunosti izbrisati predmemoriju vašeg browsera.

Ako ovo i dalje ne funkcioniše, vjerovatno eRepublik serveri još procesuiraju vašu fotografiju i trebat će neko vrijeme da osvježi vašu profil fotografiju.

Koliko košta eRepublik?

Apslolutno je besplatno registrovati vašeg građanina na eRepublik i početi sa igrom. Uz to imate opciju da kupite eRepublik zlato sa pravim novcem.

Igranje igre

Osnove

Nakon što sam se registrirao u eRepublik, što slijedeće da uradim?

Dnevni zadaci sa početne stranice vam mogu pomoći. Nakon što završite dnevne zadatke, zapamtite da se vratite na početnu stranicu da kliknete na "Preuzmi nagradu" gumb za radi i trening.

Kako mogu brzo naučiti osnove igre?

Sve informacije mogu biti pronađene na Wikipediji. Takođe možete pristupiti i koristiti forume, posebice Help forum. Možete kontaktirati administracijski tim, kao i druge građanine, u namjeri da riješite dvojbe koje imate.

Što je zlato i za što mi treba?

Bez obzira na korištenu terminologiju, eRepublik zlato predstavlja ograničena licencna prava i nije otkupljivo za neku sumu novca ili valute u bilo koje vrijeme.
"Zlato" je potrebno za:

Posao i novac

Kako mogu donirati proizvode ili novac drugom građaninu?

Main article: Donate

U svakom profilu građanina imate gumb 'Doniraj'. Nakon što ga kliknete, pristupit ćete panelu za donacije gdje možete prebaciti svoje proizvode (korištenjem povuci i spusti sistema) ili valutu drugim građanima.

Kako mogu napraviti više novca?

Da bi zaradili više od dnevne plaće, možet se pridružiti vojsci, posjedovati tvrtku, ili špekulacijma na monetarnom tržištu, te ganjati dostignuća poput Marljivi radnik, Istinski patriot, Junak bitke, Junak Kampanje, Predsjednik države, Član sabora...

Kako ću dobiti posao?

Prvi korak je da posjetite tržište posla. Ovdje ćete moći pregledati sve poslovne ponude tvrtki u eRepubliku i izabrati posao za koji mislite da je siguran i dobro plaćen.

Zašto ne dobijam punu plaću?

Main article: Work tax

Porez na rad je automatski uklonjen sa vaše dnevne plaće.

Mogu li raditi u više tvrtki?

Da, ali možete raditi u samo jednoj tvrtki koja vam ne pripada. Radi rada u vlastitoj tvrtci gubite 10 jedinica energije i umjesto plaće dobivate proizvode koje proizvedete.

Borbe i ratovanje

Kako se mogu boriti u eRepublik?

Možete vidjeti ako je vaša država umiješana u rat (ili oslobodilački rat) gledajući listu ratova dostupnu iz glavne stranice. Nakon što odlučite u kojoj bitci ćete sudjelovati, samo kliknite 'Bori se' gumb na toj stranici. Tokom bitke ćete gubiti energiju, ali vaša pomoć može biti presudna. Šteta koju nanosite je povezana sa oružjem koje koristite u bitci, vašim vojnim činom, te pojačivačima ako ih imate aktivirane.

Život i energija

Što je energija i za što je potrebna?

Main article: Energy

Energija predstavlju nivo vitalnosti. Energija može biti izgubljena dok se bori, trenir ili radi, ali može biti obnovljeno jelom, energetskim pločicama, poslasticama ili kupnjom energetskog paketa.

Kako jede moj građanin?

Pritiskom na gumb "jedi" najkvalitetnija hrana iz vašeg skladišta je automatski konzumirana u namjeri da oporavi energija na maksimlan nivo koji možete imati. Hrana može biti naručena sa tržišta.

Napredovanje

Kako mogu otključati nove mogućnosti unutar eRepublika?

Svaki put kada je dosegnut novi u eRepubliku (bazirano na zasluženim bodovima iskustva), nova mogućnost je otključana za vas.

Što su bodovi iskustva i kako ih mogu zaslužiti?

Main article: Experience points

Bodovi iskustva (EP, XP) predstavlja nivo znanja koji građanin dosegne u Republiku. Jedan bod iskustva se dobije svaki put kada trenirate, radite ili se borite. Pored toga, EP ćete primiti nakon što:

  • glasate na stranačkim, kongresnim ili predsjedničkim izborima;
  • postanete punopravni član vojne jedinice
  • ...

Za što se koristi ljestvica (Eng. rankings)?

Main article: Rankings

Ljestvica se koristi da se pokaže vaša pozicija u eRepubliku u usporedbi sa drugim građanima. Najbolji građani mogu biti pronađeni pod Zajednica > Rang lista.

Drugo

Kako mogu dodati prijatelje u eRepublik?

Kada gledate stranicu profila drugog građanina, imate gumb "Dodaj prijatelja". Kada kliknete, obavijest je poslana drugom građaninu i ako je vaš zahtjev prihvaćen, on/ona je automatski dodan na vašu listu prijatelja. Mođžete vidjeti objave vaših prijatelja na početnoj stranici što vam dopušta da ostanete u kontaktu.

Što su objave (Eng. "feeds") u erepubliku?

Objave se koriste u eRepubliku kao način komunikacije sa zejednicom. Možete vidjeti objave na početnoj stranici sa raznim tabovima. Budite u dodiru sa svojim prijateljima i obavještavajte ih o svakom događaju u eRepubliku u koji ste uključeni.

Kako mogu promijeniti svoje državljanstvo?

Main article: Citizenship

Prvo morate biti u državi čiji želite postati državljanin.

Idite u svoj profil i ispod avatara piše državljanstvo i u zagrani piše "promijeni". Tu možete aplicirati za državljanstvo. Dajte razlog zašto zahtjevate državljanstvo i članovi sabora će donijeti odluku. Ne brinite puno! Ne postoji "Odbaci državljanstvo" gumb!

Politika

Kongres (Sabor)

Kako postati sabornik?

Main article: Congress elections

Predsjednik stranke predloži listu od 40 članova da sudjeluju na izborima za sabor koji se održavaju svakog 25og u mjesecu. Samo kandidati najvećih pet stranka, s obzirom na broj članova, ulaze u utrku za kongresna mjesta. Trebate biti nivo iskustva 15 da bi mogli biti kandidat na ovim izborima.

Koliko sabornika ima svaka država?

Broj sabornik koji ima država zavisi od broja regija koje država posjeduje. Normalno država ima 40 sabornika.

Predsjednik

Kako mogu postati kandidat za predsjednik države?

Samo stranački predsjednici mogu nominirati kandidata za predsjedničke izbore, tako da morate dobiti povjerenje jednog od njih. Također je moguće da nominirate sami sebe za kandidata, ako ste predsjednik stranke. Trebati biti nivo iskustva 18 da bi mogli biti kandidat na ovim izborima.

Napomena: Samo 5 kandidata može biti na listiću za glasovanje, zato imajte na umu da dobijete potporu stranačkih predsjednika koji imaju stranknu sa vrlo velikim brojem članova.

Tvrtke, organizacije, novine

Zašto je potrebna tržišna licenca?

Main article: License

Tržišna licenca je potrebna za svaku državu u kojoj namjeravate prodavati svoje proizvode ili sirovine. Cijena tržišne licence je Icon-gold.gif 20 jedinica zlata.

Što su organizacije?

Main article: Organization

Organizacije su vlasništvo državne administracije, sa nekim ograničenim pravima. Organizacija ne može trgovati, boriti se, biti politički aktivna, posjedovati stranku, glasati niti raditi.

Kako mogu napraviti novine?

Main article: Newspaper

Da bi građanin kreirao novine, mora imati nivo iskustva 9 i može napraviti novine, ako ih nema, za Icon-gold.gif 2 jedinica zlata. Novine u eRepubliku su jak komunikacijski alat između građana i također su zamišljene da budu glavni izvor propagande i informacija unutar eRepublika.

Što da radim ako...

...moja obitelj hoće da igra eRepublik i mi dijelimo istu IP (internet adresu)?

Upotreba iste IP za više od jednog građanina NIJE smatrana da bude kriterij utvrđivanja višestrukih računa.
Ovdje ne postoje ograničenja, i mi se nadamo da ćete svi naći zabavu u Novom Svijetu.

...Želim da izbrištem svoj eRepublik račun?

Samo pošaljite zahtjev odabirom "Game Support" u obrascu za kontakt.

...Želim promijeniti ime svog građanina?

  1. Idite na svoj profil.
  2. Kliknite "uredi profil" na desnoj strani.
  3. Kliknite "postavke računa"
  4. Unesite novo ime
  5. Kliknite "Promijeni" gumb ispod imena.
  • prva promjena imena je besplatna svaka slijedeća je Icon-gold.gif 50 jedinica zlata
  • ime možete mijenjati svaka 3 mjeseca

...Želim da živim u drugoj regiji?

Main article: Travel

Dopušteno vam je da koristite promijeni državljanstvo opciju iz vašeg profila u namjeri da se preselite u bilo koju drugu regiju svijeta.

Preseljenje zahtjeva da imate najmanje jednu kartu za preseljenje u svom skladištu, u protivnom je možete kupiti na tržištu. Preseljenje utječe na energiju građanina, ovisno o kvaliteti karte.

...Želim da premjestim svoju tvrtku u drugu regiju?

Ne postoji mogućnost premještanja tvrtke, ali ju možete staviti na prodaju.

...Želim raspustiti tvrtku

Main article: Dissolve

Tvrtka se može raspustiti klikom na raspusti (Eng. dissolve) dugme koje se nalazi na stranici tvrtke.

Pogledaj također


Back.gif Vrati se na stranicu Tutorial