Mutual protection pact/Македонски

From eRepublik Official Wiki
Jump to: navigation, search
Languages: 
EnglishIcon-English.png
ShqipIcon-Albania.png
БългарскиIcon-Bulgaria.png
中文(简体)Icon-China.png
中文(繁體)Icon-Republic of China (Taiwan).png
HrvatskiIcon-Croatia.png
فارسیIcon-Iran.png
SuomiIcon-Finland.png
FrançaisIcon-France.png
DeutschIcon-Germany.png
MagyarIcon-Hungary.png
Bahasa IndonesiaIcon-Indonesia.png
ItalianoIcon-Italy.png
LatviešuIcon-Latvia.png
МакедонскиIcon-Macedonia.png
PolskiIcon-Poland.png
PortuguêsIcon-Portugal.png
Portugues BrasileiroIcon-Brazil.png
RomânăIcon-Romania.png
РусскийIcon-Russia.png
СрпскиIcon-Serbia.png
SlovenščinaIcon-Slovenia.png
TürkçeIcon-Turkey.png
УкраїнськаIcon-Ukraine.png

Алијанса, попозната како "Пакт за Заедничко Одбранување (MPP)", е одбрамбен договор помеќу две земји. Ако една земја е во пактот и е нападната, другата земја автоматски станува сојузник на таа земја. Ако земја е во војна на нејзиниот сојузник, нејзините граѓани може да се борат за сојузникот на нивната земја. Со овој договор вие сте осигурани дека ќе ви помогнат во одбрана ако сте нападнати. Од друга страна, вие ќе бидете принудени со овој договор да се борите од страна на другата земја иако таа земја е ваш - иако таа земја е ваш пријател.

Накратко, едната земја помага на другата земја кога е напдната со тоа што таа го напаѓа напаѓачот на сојузникот.

Како се прават алијанси

Mutual protection pacts.png

Accessible from Main menu –> Community –> My country –> Country administration

Note: Потпишување сојузник ќе ве кошта 10,000 локални пари. И ќе истече за 30 дена.

Сојузниците мошат да бидат предложени како закон од страна на Претседателот со која било земја. Кога претседателот предложува на конгресот, 10,000 локални пари се одземени од државните фондови. Членовите на конгресот ќе мора да гласаат за или против во двете држави. Ако прифатено од двата конгресмени, ќе започне од денот кој се смета за прифатено и ќе трае 30 дена. Ако не е прифатено од Конгресот барем од една држава, 10,000 локални пари ќе се вратат во државните фондови.

Сојузништва можат да бидат предложени и гласани и пред да истече веќе постоечката.

После 30 дена Сојузништвоте е автоматски прекинато. Пред да биде прекинато, претседателот може да предложи нов Сојуз со истата држава, и потврдено од сојузот, крајот ќе биде одложен за уште 30 дена.

Отакажување од Друг пријател

Сојузите се откажани автоматски ако земја што е сојузник со твојата земја е нападната од страна на друг твој сојузник (познато како friend of a friend cancellation)

Пример: Ако Шведска и Германија и двете имаат сојузништво со Полска, aи Шведска одлучува да ја нападне Германија, Сојузот помеѓу Шведска и Полска ќе биде откажан.

Note: Triggered Alliances (see below) are not cancelled if the countries attack each other.


Ланчана реакција

Базирано на горните “напаѓачот” и “бранителот” дефениции, ако земја се граничи со напѓачот на сојузник таа ќе отвори оган кот таа земја, и ќе започне војна помеѓу напаѓачот и граничната земја.

Видите и

Надворешни Линкови


Back.gif Back to Country administration page

Back.gif Back to Military page


Laws that can be proposed by

President: New citizen message · MPP · Declare war · Airstrike · Propose peace · Trade embargo · Resource concession · Leave alliance · Change alliance leader
Congress: Country donations · Minimum wage · President impeachment · Issue money · Change taxes · Accepting citizenship
Either President or Congress: Natural enemy
Dictator: Any of the above Laws except New citizen message and President impeachment