Kryeministri

From eRepublik Official Wiki
Jump to: navigation, search
Languages: 
EnglishIcon-English.png
ShqipIcon-Albania.png
БългарскиIcon-Bulgaria.png
中文(简体)Icon-China.png
HrvatskiIcon-Croatia.png
فارسیIcon-Iran.png
SuomiIcon-Finland.png
FrançaisIcon-France.png
DeutschIcon-Germany.png
ΕλληνικάIcon-Greece.png
Bahasa IndonesiaIcon-Indonesia.png
ItalianoIcon-Italy.png
한글Icon-South Korea.png
PolskiIcon-Poland.png
PortuguêsIcon-Portugal.png
RomânăIcon-Romania.png
РусскийIcon-Russia.png
СрпскиIcon-Serbia.png
EspañolIcon-Spain.png
УкраїнськаIcon-Ukraine.png


Icon position prime minister.png
Një Kryeministër është kreu i kabinetit dhe shpesh edhe shefi ekzekutiv i një demokracie parlamentare. Një person i cili mund të zëvendësojë kryeministrin nëse ai/ajo nuk është i aftë për të kryer funksionet e tij është Zëvendës Kryeministri.

Edhe pse një titull jozyrtar në eRepublik, disa vende, të tilla si Mbretëria e Bashkuar, Australia, Zelanda e Re dhe Kanadaja, kane vendosur për të thirrur presidentin e tyre, "Kryeministër", në mënyrë që të rrinë me sistemet e jetës reale kombëtare politike. Ai u bë një titull politik pasi që propozohet nga një prej qytetarëve.

Përjashtime

India dhe Sllovakia

Disa vende, kryesisht India dhe Sllovakia, kanë Kryeministra për të qenë udhëheqësi i një kabineti, megjithatë nuk është Shefi Ekzekutiv (p.sh. President) i vendit. Efektivisht Kryeministri në këtë situatë merr një rol Zëvendës i Kombit.

Holanda

Përveç që ka një President, Kryeministri ka qenë një punë e veçantë në (Shtetet e Bashkuara), Holandë, ku titulli i kryeministrit përdoret për kreun e kabinetit qeveritar, i cili është defacto edhe kreu i shtetit. Kabinete u formuan pas zgjedhjeve të kongresit dhe lideri i partisë më të madhe formon një koalicion me partitë e tjera për të formuar një kabinet. Ky koalicion ka vendosur kush do të jetë Kryeministër. Ky pozicion është konsideruar më se ose e barabartë me President i vendit.Presidenti ishte më parë si një pozicion ushtarak dhe simbolik. Pas një viti e debatimi dhe eksperimenteve në tetor 2010 ky pozicion u shpërbë kur kryeministri i fundit Daniel Parker ndryshoi kushtetutën në favor të një gjysmë-CP-qeverisjes (CP është kreu i qeverisë, por kompetencat e tij janë të kufizuara nga kongresi).

Kroacia dhe Italia

Në Kroaci dhe Itali, kryeministri është zëvendës presidenti dhe nuk e udhëheqës vendin.


Jobs
Official in-game Politics Congress member · Councillor · Governor · Minister of Defence* · Minister of Education* · Minister of Foreign Affairs* · Party member · Party president · President · Prime Minister · Secretary general (party) · Spokesman · Vice president (party)
*There are different minister position, some are official, some not, but all are mentioned in article Minister
Military Commander · 2nd Commander · Captain · Soldier · Recruit · Military ranks · Aircraft ranks · Dictator
Economy / Media Employee · General manager · Press director
Historical: eRepublik Rising · eRepublik V1
User created jobs Politics Advisor · Ambassador · Chief of staff · Director · Director of Embassies · Founder · Justice · Minister* · Monarch · Parliamentary group leader · Politician · Recruitment director · Secretary general (alliance) · Secretary of Defense · Senator · Speaker · Vice president (country) ·
*There are different minister position, some are official, some not, but all are mentioned in article Minister
Military Advisor · Chief of staff · Commanding officer · Executive officer · Officer · Staff officer · Supreme Commander
Economy / Media Advisor · Editor · Founder · Graphic designer · Journalist