Rules Addendum/Македонски

From eRepublik Official Wiki
Jump to: navigation, search
Languages: 
EnglishIcon-English.png
ShqipIcon-Albania.png
БългарскиIcon-Bulgaria.png
HrvatskiIcon-Croatia.png
فارسیIcon-Iran.png
FrançaisIcon-France.png
DeutschIcon-Germany.png
ΕλληνικάIcon-Greece.png
MagyarIcon-Hungary.png
Bahasa IndonesiaIcon-Indonesia.png
ItalianoIcon-Italy.png
МакедонскиIcon-Macedonia.png
PolskiIcon-Poland.png
PortuguêsIcon-Portugal.png
Portugues BrasileiroIcon-Brazil.png
RomânăIcon-Romania.png
РусскийIcon-Russia.png
СрпскиIcon-Serbia.png
SlovenščinaIcon-Slovenia.png
EspañolIcon-Spain.png
УкраїнськаIcon-Ukraine.png


Принципите на Администраторите

Закони · Додатоци · Казнени Поени · Жалби · Страна за Контакт

Оваа страница понатаму ги разработува законите за еРепублика. Ова не е ексклузивна листа туку увид за тоа како правилата се толкуваат

Синопсис

 1. За секоја казна корисникот ќе добива казнен поен (КП). Проверете казнени поени за комплетно информирање.
 2. ЕРепублика законите се исто така применливи и на еРепублика Вики за слободен софтвер и на Форум. За оваа Вики страница ве советуваме да прочитате и овие специфични упатства.
 3. Новиот свет е управуван од страна на услови за користење. Ве советуваме за читање на истите, бидејќи доколку не го направите тоа може да дојде до сериозни проблеми со вашиот профил. На пример: мора да бидете над 14 години за да ја користите еРепублика. Било кој профил кој тоа нема да го почитува ќе биде трајно суспендиран.
 4. Не пријавување, во случај да забележите прекршок на законите може да се смета како ваше лично непочитување на еРепублика законите. На пример: Секогаш кога ќе видите прекршување на еРепублика законите пријавете ги истите со користење на контакт страница.

Порнографија

За да се биде меѓународна заедница мора да се почитуваат и зададените стандарди. Разголеноста или сензуалноста не е секогаш еднакво на порнографија. Во секој случај е различно. Ова се исклучоци кои не се ограничени само на аватари и слики објавени во весник:

 • еротските слики НЕ СЕ СМЕТААТ за порнографија;
 • слики во кои личностите ги немаат најмалку гаќите (и градник, во случај за жени) СЕ СМЕТААТ за порнографија.

Вулгарност

Вулгарноста е најчесто користена во следните случаеви, но и не е ограничена само на тоа:

 • најчесто волгарност се смета за пишување на проклети зборови;
 • користење на вулгарни аватари или кориснички имања.

Навреди

Тука има разлика од несогласувања и навреди. Иронична содржина или пропаганда нема да се смета за обид дека се навредуваат граѓани.

Пријателски закачки нема да се земат во обзир доколку се пријавени од трети лица. Лицето за кого се однесуваат зборовите треба да ја пријави содржината доколку тој/таа се чувствува навреден.

Расизам

 Терминот "расна дискриминација" значи, секое разликување врз основа на раса, боја, потекло, национално или етничко потекло и истите доведуваат до целосно уништување или непризнавање на еднаква основа на човековите права и основните слободи на почитичко, економско, социјално, културно или било која друга област од јавниот живот. 

Расизмот се смета за форма на навреда упатена кон група на граѓани.

Следните директни или индиректни активности НЕ СЕ сметаат за расизам:

 • критикување на нација или националност.

Следните директни или индиректни активности СЕ сметаат за расизам:

 • редословието на националноста се смета дека е инфериорно;
 • погрдни, штетни или стереотипи се користат за нацијата/националноста.

Спам

Спам случаите вклучуваат, но не се ограничени на следните случаи:

 • статии неповрзани со еРепублика ;
 • пренесување на несакан, неовластен материјал или било која друга форма на покана, еРепублика го смета за карактер од спам;
 • објавените коментари кои не се однесуваат за разговорот;
 • повеќепати објавувате коментари во краток временски период, и објавување на дупликат статии;
 • поставување на материјал на кој објавувачот не е автор;
 • објавување статија која содржи реклами за производи или компании;
 • промовирање на статија со објавување на повеќе статии во една или повеќе земји кои имаат ист предмет или поставување врски до промовирана статија;
 • статии од типот на лотарии или обложување.

Следниве активности НЕ се сметаат за спам:

 • објавување на статии на јазик кој е различен од јазикот на земјата во која е објавена статијата;
 • создавање на оригинални содржини кои содржат песни, хумор, шеги или иронија, додека содржината ги почитува другите закони на еРепублика;
 • објавувањето извици со спам содржина е споменато погоре во Објави од воена единица (Командантот на ВЕ е во надлежност да ги избрише овие извици и да ги отстрани членовите од ВЕ).

ЗАБЕЛЕШКА: Статии објавени во категорија со „социјални интеракции и забава“ содржина која не е поврзана со еРепублика ќе биде модерирана според законите на еРеублика.

Фламинг

Фламинг вклучува но не ограничува само на следните случаи:

 • употреба на имиња од реалниот живот, осуденици(за различни прашања убиства, силување, кражба);
 • usage or names of or references to any real life massacre/genocide;
 • proposing addition of new in game territories/countries;
 • usage of any picture/avatar/logo with the intention of defaming the national symbols of any country;
 • negative attitude toward any eRepublik official account (e.g. Plato) or any eRepublik employee;
 • negative attitude toward any action(s) or lack of action(s) from the part of the eRepublik team;
 • negative attitude toward any game mechanics update(s).

Advertising

The following actions are considered cases of advertising for external products:

 • posting any links or mentions to other games;
 • posting links or mentions to other websites that are not related to eRepublik;
 • advertising other not related to eRepublik products, services, charities, religions, organizations, etc.

Multiple citizen accounts

A real user may express his/her will upon only one citizen. The following actions are considered a breach of the eRepublik Laws:

 • creation of multiple citizen accounts;
 • controlling more that one not permanently suspended citizen account in any given period of time;
 • "sitting" - entering someone's citizen account while he/she is on vacation or in order to perform tasks in the name of that person.

Further reading


Back.gif Back to Rules page