USA

From eRepublik Official Wiki
Jump to: navigation, search
Languages: 
EnglishIcon-English.png
ShqipIcon-Albania.png
عربيIcon-Arabic.png
БългарскиIcon-Bulgaria.png
Bahasa IndonesiaIcon-Indonesia.png
USA
Flag of USA   USA Coat of Arms
General
General rank 12
Anthem "Danger Zone"
Motto In Publius We Trust
Capital West Virginia
Demographics
Population 1,430
Politics
President The Mike
Economics
Currency Flag-USA.png United States Dollar (USD)
Communication
IRC irc://irc.rizon.net/#usa-chat

Map of eRepublik

Last update 23/09/2018

Amerika Syarikat (Eng. The United States of America) sebuah negara yang terletak di Hemisfera Barat dunia yang diapit oleh Icon-Canada.png Kanada ke Utara dan Icon-Mexico.png Mexico Selatan. Amerika Syarikat, seperti negara-negara yang paling kerap memegang wilayah asing dan telah berkembang dan menguncup dari masa ke masa.

Paper-Compass.png Geography

Amerika Syarikat adalah sebahagian daripada benua Amerika Utara. Modal yang terletak di Florida. Sebelum modal adalah California semasa Perang Dunia V, dan asalnya adalah Washington DC sehingga ia sementara ditawan oleh Portugal semasa Perang Dunia III. Ia mempunyai 51 kawasan asal: 48 negeri di benua Amerika Syarikat (AS); satu daerah; 2 negeri berkembar; Alaska sempadan barat Icon-Canada.png Kanada dan Icon-Russia.png Rusia, dan Hawaii rentetan pulau di Lautan Pasifik dikaitkan dengan beberapa negara di Asia.

Pada pelbagai masa Amerika Syarikat telah memegang beberapa koloni untuk tempoh masa yang lama di Asia dan Eropah. Amerika Syarikat bersempadan United Kingdom, Perancis, Portugal, Sepanyol, Jepun, Ireland, India, Indonesia, China, Korea Utara, dan Rusia melalui pantai.

Icon taxes.gif Economy

Icon-taxes.gif Taxes

Product Work Tax Import Tax VAT
Icon - Food Q3.png Food 0% 1% 5%
Icon - Weapon Q2.png Weapon 0% 1% 5%
Icon - Aircraft Q1.png Aircraft weapon 0% 0% 0%
Icon - Moving ticket Q3.png Moving ticket 0% 0% 0%
Icon - House Q3.png House 0% 1% 1%
Raw material Work Tax Import Tax VAT
Icon - Food Raw Materials.png Food raw material 0% 1% -
Icon - Weapon Raw Materials.png Weapon raw material 0% 1% -
Icon - Aircraft Weapon Raw Materials.png Aircraft weapon raw material 0% 0% -
Icon - House Raw Materials.png House raw material 0% 1% -
 • Last update: 12 April 2016

Senarai Embargo

United States of America mempunyai embargo perdagangan yang berikut;


Sejarah Cukai

Organisasi ketenteraan

Amerika Syarikat Angkatan Bersenjata adalah daya perjuangan rasmi tetap Amerika Syarikat. Kedua-dua Amerika Syarikat Angkatan Bersenjata dan beberapa militia dibiayai oleh Kongres, dengan militia yang dibiayai melalui Pejabat Sokongan rifle (yang dana yang diperuntukkan oleh Kongres). Ketenteraan Amerika Syarikat (AS Tentera), yang merupakan bekas "de facto" organisasi tentera Amerika Syarikat, kini tidak lagi akan dibiayai oleh Kongres kerana pertikaian antara kepimpinan dan Kongres yang. Pemain yang tidak dengan unit-unit militari telah disokong oleh Makanan on Wheels "program, yang sejak itu telah digantikan dengan lengan program Amerika.

Amerika Syarikat Angkatan Bersenjata

Amerika Syarikat Angkatan Tentera terdiri daripada lima bahagian:

Bahagian bekas Amerika Syarikat Angkatan Tentera ialah:

Icon chatroom.gif Masyarakat

Penduduk Amerika Syarikat adalah simbol negara ini, dengan ahli-ahli teras yang menjadi warganegara Amerika Syarikat dalam kehidupan sebenar.

Dioism.png Agama

Pada April 2010, Presiden Woxan bernama Dioism agama rasmi Amerika Syarikat. Ramai orang telah mengecam, memilih untuk ateisme atau pelbagai agama lain. Dioism adalah agama yang tahan paling lama dalam sejarah eRepublik. Walaupun Dioism menjadi kontroversi pertama di Amerika, tidak presiden telah mengambil langkah-langkah untuk menghapuskan agama rasmi, dan kritikan telah meninggal dunia turun.

Icon welcome.gif Struktur Kerajaan

Icon achievement Media Mogul on.gif Perlembagaan

I. Mentadbir Prinsip

Kedua-dua cabang kerajaan adalah Eksekutif dan Kongres. Cawangan-cawangan menjalankan tugas berdasarkan bagaimana mereka dan Kod menentukan prosedur dalaman dan luaran mereka.

II. Prinsip kongres

 1. Kongres boleh menganjurkan sendiri jika difikirkan perlu.
 2. Kongres mengawal wang negara, memegang kuasa dan tanggungjawab lebih peruntukan daripada hasil cukai, dan hendaklah mengambil di bawah pendapat pakar advisement daripada eksekutif dan ketenteraan.
 3. Warganegara Mana-mana atau organisasi yang menerima dana dari kongres harus menggunakan dana tersebut seperti yang dinyatakan dalam permintaan bajet atau pembiayaan yang diluluskan oleh kongres.

III. Prinsip Eksekutif

 1. Presiden negara adalah ketua diplomat negeri, ketua dan Komander Ketua eUSA dan angkatan tentera. Presiden sebagai Amirul Panglima Angkatan Tentera mengekalkan kawalan sepenuhnya ke atas Angkatan Tentera. Presiden negara boleh mewakilkan kuasa kepada kongres atau melantik penasihat dan pembantu untuk membantu.
 2. Presiden negara melantik kabinet, yang mentadbir semua program-program kebangsaan yang tidak termasuk di bawah tentera atau kongres. Kecuali diarahkan sebaliknya, program yang dicipta oleh Kongres akan memindahkan cawangan eksekutif apabila Soh meluluskan pemindahan itu.
 3. Presiden negara boleh membuat cadangan kepada Kongres yang jatuh di bawah tanggungjawab beliau sebagai ketua negara, diplomat ketua, Komander Ketua, dan eUSA negara presiden, selepas berunding dengan badan-badan berkaitan dalam tempoh tiga cawangan jika perlu.
 4. Sebagai Komander Ketua Amerika Syarikat Angkatan Tentera, Presiden sementara boleh menggantung pembiayaan tentera. Kongres akan mengadakan undi serta-merta, meluluskan atau menentang keputusan ini, berlanjutan selama 30 jam, di mana keputusan majoriti diperlukan. Hasil undi Kongres menentukan sama ada resume pembiayaan.

IV. Prinsip tentera

 1. Tentera akan dianjurkan sebagaimana yang ditetapkan dalam 'Lampiran Perlembagaan: Organisasi Tentera & Peranan' bertajuk Lampiran.
 2. Lampiran Perlembagaan: Organisasi & Peranan Tentera hendaklah diubahsuai mengikut prosedur yang serupa sebagai Pindaan Perlembagaan.

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat pada Kongres Amerika Syarikat, lihat Amerika Syarikat Kongres.

Untuk mendapatkan maklumat mengenai duta, lihat Duta Amerika atau Amerika Syarikat Duta.

Icon - Congress.jpg Politik

Atas 5 parti-parti politik Amerika yang disenaraikan di bawah, disusun mengikut menjadi ahli.

Icon position party member.gif Pihak utama

Rank Party Abb Logo Party President Political Orientation Ideology Congress seats Total Members
1 Federalis Parti FP
Party-Federalist Party.jpg
Orikfricai Center-Right Authoritarian 13 (33.33 %) 134
2 Constitution Party CP
Party-Constitution Party.png
Carlos3652 Center-Left Libertarian 8 (20.51 %) 91
3 We The People WTP
Party-We The People.jpg
Dominar Rygel XVI Center Libertarian 6 (15.38 %) 78
4 Socialist Freedom Party SFP
Party-Socialist Freedom Party v2.png
Centomax Far-Left Anarchist 5 (12.82 %) 74
5 The Black Sheep Party BSP
Party-The Black Sheep Party.jpg
Kobble Center-Right Libertarian 6 (15.38 %) 68

Last update: 23 September 2018

Senarai MPP

This country doesn't have any mutual protection pacts at the moment.


Icon history.png Sejarah

Icon naturalenemy.gif Artikel Utama: Sejarah Amerika Syarikat

Peristiwa bersejarah Utama

Perang AS/Kanada

Pada 11 April, 2008 perang antara Amerika Syarikat dan Icon-Canada.png Kanada dimulakan, dan berakhir pada April 26. Statistik medan perang telah dipertikaikan sebagai tidak betul, tetapi jumlah perjuangan adalah 719 kemenangan Kanada 400 untuk Amerika Syarikat, dengan 329 cabutan. Terdapat 1448 pergaduhan jumlah dalam peperangan, yang juga telah dihentikan sementara dua kali disebabkan kepada pepijat.

Penjajahan Amerika Syarikat

Pada 15 Julai 2009, negeri Alaska telah diceroboh oleh tentera Icon-Russia.png Rusia. Perang Dunia III Dalam tempoh 2 bulan daripada peristiwa ini, Amerika Syarikat adalah ke satu kawasan, tetapi di bawah perancangan strategik Presiden Emerick dan Pengerusi Ketua Turus Bersama Staf [Eugene perempuan sundal], Amerika memenangi kembali enam kawasan, sebelum menandatangani kontrak dengan Portugal, yang dikenali sebagai Amerika Syarikat-Portugal perjanjian. Kontrak ini telah memberikan mereka semua yang asalnya Amerika, wilayah yang dikuasai Portugis. Ini datang selepas Amerika Syarikat mendapat MPP Indonesia dengan Portugis untuk membatalkan, sekali gus menyebabkan depan Portugis untuk melemahkan dengan ketara. Khabar angin yang lain mengatakan Portugis takut pencerobohan tanah air mereka. Amerika yang akhirnya berjaya menghapuskan semua [AS] tentera pada Oktober 2009.

Perang UK-USA

Main article: UK-USA War

Pada 1 Februari, 2010, Presiden Jewitt rasminya menyerang United Kingdom, dengan itu memulakan perang yang telah berjuang hanya dengan kata-kata untuk bulan. Presiden yang akan datang, Josh Frost, berlari negara bagi kebanyakan perang, dan beliau membawa negara ini ke tepi kemenangan, dengan mendakwa semua rantau di UK kecuali bagi London. Selepas satu gagal serangan ke atas modal dan negeri kubu, perjanjian damai telah ditandatangani antara Frost dan UK Perdana Menteri GLaDOS, kembali semua kawasan-kawasan yang asal UK. Perang dianggap seri kerana AS menakluki kebanyakan UK, tetapi tidak mampu untuk mengambil rantau terakhir.

Russian Invasion

Pada 22 OGOS 2010, Amerika Syarikat menyerang Icon-Russia.png Rusia Timur Jauh Rusia. Menggunakan zon masa dengan berkesan dan penyelarasan yang betul dengan EDEN, mereka memenangi pertarungan dengan mudah. Mereka kemudiannya pergi untuk menyerang timur dan barat Siberia. Dalam modul perang v2, Rusia mungkin telah diserang FER sambil berjuang untuk membentuk kerajaan ESR, jadi sekutu Amerika di Korea Utara menyerang FER untuk menghalang mana-mana peperangan yang lain di rantau ini. AS berundur rantau itu untuk Icon-South Korea.png Korea Utara, dan kemudian di China menyerang. Apabila China memenangi, Poland menyerang. Menggunakan strategi ini untuk kedua-dua kawasan-kawasan lain juga, Amerika berjaya disimpan Rusia daripada counterattacking, dan juga bertukar sekutu mereka ke kawasan penting dari segi ekonomi di Rusia. Pada akhir daripada tiga hari pertempuran dan pertukaran, Icon-Poland.png Poland milik Barat Siberia, Icon-China.png China dimiliki Siberia Timur dan Amerika dimiliki Timur Jauh Rusia, yang mereka dinamakan semula West Alaska.

Perang Dunia V

Main article: World War V

Pada bulan April 2011 Amerika Syarikat telah diserang oleh bersama SATU dan sejajar kuasa-kuasa semasa Perang Dunia V. Menjelang April 14 negara telah berpecah, mengasingkan kedua-dua Selatan dan New England dari negeri-negeri Mid-Barat dan Barat apabila Icon-Spain.png Sepanyol dan Icon-Mexico.png Mexico pasukan bertemu di Sungai Mississippi. Pada masa ini Icon-Canada.png Kanada juga akan menduduki beberapa negeri Amerika Syarikat di Terra-berkaitan usaha untuk mencegah SATU pengembangan ke dalam tanah air Amerika Syarikat (AS). Ini termasuk bekas modal negara Florida. Selepas itu modal negara akan berpindah ke California. Yang akhir rantau baki daripada Hawaii telah ditawan oleh Icon-Indonesia.png Indonesia/Bahasa Indonesia pada 1 Julai, 2011 Amerika Syarikat sahaja untuk kembali kepada peta dengan berjaya memenangi peperangan rintangan dalam Arizona, yang menjadi ibu negara, dan California. Tidak lama selepas itu, Amerika Syarikat menolak menyerang angkatan dan diteruskan untuk balas mengeluarkan SATU kehadiran dari Amerika Utara sebelum berlaku serangan di Sepanyol.

Icon position country president.gif Sejarah Presiden

Pautan Luar

 1. USA's country forum
 2. USA in eRepublik
 3. Official IRC Channel, #usa-chat