World War V/Română

From eRepublik Official Wiki
Jump to: navigation, search
Languages: 
EnglishIcon-English.png
FrançaisIcon-France.png
DeutschIcon-Germany.png
Bahasa IndonesiaIcon-Indonesia.png
한글Icon-South Korea.png
PolskiIcon-Poland.png
RomânăIcon-Romania.png


Al Cincelea Razboi Mondial
Map of Al Cincelea Razboi Mondial
Date Martie, 2011 –
Mai, 2013
Location Global
Result ONE distrusa/Death of EDEN/Terra; TWO creata; Indonesia and Macedonia parasesc ONE pentru a crea o noua alianta COT, Asgard and NaN create
Territorial Changes Lots,continued in WW6
Fights Unknown
Belligerents
Flag-Order of New EWorld.jpg Fellowship

Flag-ABC.png ABC

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - Co-belligerents
Flag-Slovenia.jpg Slovenia
Flag-Mexico.jpg Mexico
Flag-Montenegro.jpg Montenegro
Flag-Japan.jpg Japan
Flag-Indonesia.jpg Indonesia
Flag-Republic of Macedonia (FYROM).jpg Republic of Macedonia (FYROM)
Flag-Bulgaria.jpg Bulgaria (After March 2012)
----CTRL

Flag-Terra.png Terra

Icon-EDEN.png EDEN

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - Co-belligerents
Flag-Israel.jpg Israel
Flag-Republic of Moldova.jpg Republic of Moldova
Flag-Australia.jpg Australia
Flag-Switzerland.jpg Switzerland

Al Cincelea Razboi Mondial a fost un razboi intercontinental care a izbucnit in Martie 2011. Cu toate ca multe tari au participat, principalele forte au fost membrele celor 3 aliante active la acel moment : Terra , EDEN si ONE. Intre timp ONE s-a "despartit" in alte doua aliante : CTRL si TWO, cele doua pastrand relatii bune intre ele.

Razboiul a inceput in Europa si s-a extins pana in America de Nord, Asia, America de Sud, Oceania si in final Africa.


Circumstantele producerii

Conflictele au inceput la sfarsitul anului 2010 si s-au amplificat la inceputul anului 2011 ca o consecinta a schimbarilor aliantelor din New World.

Inceputul confilictului este considerat momentul in care Polonia a semnat un MPP cu Ungaria dar si cel in care Congresul Polonez a refuzat sa semneze un nou MPP cu Romania in Ianuarie 2011. Aceasta din urma a pus Polonia intr-o situatie dificila , fiind in razboi cu Romania, o tara ce apartinea aceleasi aliante, EDEN. Spania urmeaza exemplul Poloniei si se alatura noii aliante ONE alaturi de Serbia si Iran. Ca un raspuns, Romania sa semneze un MPP cu Brazilia si sa isi trimita trupele sa lupte impotriva Spaniei. Spania a fost fortata de aceasta ultima hotarare a Romaniei sa semneze un nou MPP, de aceasta data cu Ungaria. Asta a declansat o miscare fara precedent a mai multor tari care parasesc marile aliante cautand noi prieteni.

In decembrie 2010 s-a nascut Terra(cunoscuta pana acum drept PANAM) , alianta ce leaga foarte repede relatii bune cu EDEN chiar daca in cele doua tabere se afla tari care au fost adversare de-alungul timpului (Grecia - Turcia , Romania - Rusia). In timpul acesta Spania semneaza un MPP cu Serbia iar ONE este declarata o alianta oficiala.

Odata cu prabusirea aliantei Phoenix, Lumea Noua a vazut pentru prima data trei aliante foarte puternice. Rusia si Franta s-au alaturat Terra dar au semnat un Non-Agression Pact (Tratatul de la Strasbourg) cu Germania si UK. Macedonia (FYROM) a sustinut ONE iar Turcia(membra a PANAM) a devenit o tara pro-ONE.

Razboiul rece al celor trei aliante

Dupa decaderea Phoenix a urmat un scurt Razboi Rece ce s-a dezvoltat intre cele 3 mari aliante(ONE,Terra si Eden) fiecare adunand o multime de aliati, legand stranse relatii atat intre membrii tarilor aliate cat si intre membrii aceleiasi tari. Acest "Razboi Rece" a cuprins si anumite batalii psihologice cum ar fi razboaiele de rezistenta organizate de SUA in regiunile aflate sub controlul Poloniei : Tennessee , Illinois si Arizona fortand astfel Polonia sa se retraga in spre sudul Americii de Nord, ocupand o parte destul de mare din Mexic.

In timpul acesta Spania reuseste sa patrunda in America de Sud prin Venezuela si isi creste preocuparile in ceea ce priveste Brazilia si Argentina.

The Great Pacific Fire Drill ( sau Razboiul Indoneziano - American)

Primele semne ale raspandirii razboiului in afara Europei au fost vizibile in timpul razboiului dintre Indonezia si SUA in care Indonezia, tara ce avea prieteni foarte buni atat intre tarile membre ONE cat si intre tarile membre Terra lanseaza un atac neprovocat asupra Statelor Unite. Multi s-au temut de faptul ca acest conflict ar putea declansa un alt conflict care de aceasta data sa fie mondial.

S-a dovedit totusi ca acest conflict nu a degenerat mai ales datorita cetatenilor Braziliei si Argentinei care au hotarat ca este mai bine sa nu se implice. In acelasi timp, Indonezia desi nu este membra ONE reuseste sa obtina ajutorul celor ce alcatuiau aceasta alianta. In cele din urma acesta confruntare si-a continuat cursul firesc cele doua tari atacandu-se repetat in regiunile Papua si Hawaii timp de mai bine de 20 de zile.

Astfel lipsa de implicare si progresele militare au dus la o scurta perioada de pace care ar fi durat chiar mai mult daca Polonia, membra ONE nu ar fi lansat un atac agresiv impotriva Frantei si a tarii vecine, Germania. De aici, ca intr-un domino, totul a condus spre un nou Razboi Mondial.

Teatre de batalie

Totul a inceput in Europa insa dupa scurt timp a ajuns la granitele Americii de Nord. Dupa saptamani de lupta in Europa, trupele ONE au preluat initiativa si au invadat si America de Sud. In final, a fost implicata si Asia : China a sarit in ajutorul aliatilor lor europeni in timp ce Serbia se lupta cu Rusia pentru a captura teritorii din est. Spre finalul lunii Aprilie 2011, razboiul a ajuns si in Oceania, acolo unde Indonezia a atacat Australia. Asta si atacul Africii de Sud asupra Braziliei a facut ca un razboi ce a parut initial unul local sa devina un razboi mondial.

Europa

Polonia

In martie 2012,eCroatia si alte cateva tari EDEN/Terra invadeaza ePolonia. Datorita cantitatii foarte mare de damage dat de partea Croatiei Polonia isi pierde rapid toate regiunile de baza. Acesta a fost un atac surpriza urmat de o multime de razboaie de rezistenta.

Balcani


Zona balcanica a fost una dintre zonele cele mai afectate de catre acest razboi, multe dintre tarile de aici fiind implicate. Serbia si Ungaria au fost fiecare intr-un lung razboi cu vecinii lor : Croatia si Romania. Ambele razboaie au tinut foarte mult parand ca nu se mai termina insa intr-un final atat Serbia cat si Ungaria au reusit sa patrunda adanc in teritoriul inamicilor.

Intr-un final Croatia a cedat, astfel ca pe 2 Aprilie 2011 , astfel sarbii fiind liberi sa isi ajute colegii din ONE. Romania sufera si ea infrangeri grele odata cu avansarea ungurilor adanc in inima tarii. Intr-un final ambele, Romania si Croatia cad vicime Celui de-al Patrulea Razboi Balcanic(Fourth Balkan War).

Un nou razboi intre Grecia si Turcia. Grecia isi consolideaza locul in elita EDEN in timp ce Turcia isi intareste relatiile cu ONE. Turcii ce fusesera deja cuceriti de greci reusesc sa isi elibereze teritorile initiale si incep sa cucereasca Grecia.

In timpul acestor batalii balcanice Bulgaria nu a fost direct implicata in Razboiul Balcanic dar si-a ajutat aliatii prin MPP-uri. In final Bulgaria a declarat Turcia Inamic National odata ce turcii reusesc sa cucereasca Marmara si au din nou o granita comuna. Dupa cateva lupte intre cele doua tari totul se complica intrucat Serbia si FYROM declara drept Inamic National Bulgaria, tara ce urma sa lupte pe 4 fronturi: 3 in Europa si unul in Orientul Mijlociu impotriva Iranului. In final Bulgaria pica in ceea ce este cunoscut drept Invazia ONE in Bulgaria( ONE Invasion of Bulgaria)

Dupa ceva timp Serbia reapare pe harta cu ajutorul razboaielor de rezistenta si ataca Muntenegru, tara pe care o cucereste complet pana pe 24 Aprilie 2011. Romania reuseste si ea sa se elibereze partial de sub ocupatia Ungariei. Bulgaria reapare ducand lupte grele impotriva tarilor ONE si incep o lupta importanta cu Macedonia, numita Razboiul de Independenta al Bulgariei(Bulgarian Independence War).

Pe 29 aprilie 2011, Bosnia si Hertegovina ataca Serbia.

Pe 1 mai 2011, Bulgaria, Romania si Croatia declara Bulgaria drept Inamic National. Nu dupa mult timp Croatia cucereste capitala Serbiei, Belgrade (EDEN invasion of Serbia). Cele 3 tari nu au reusit insa sa stearga de pe harta Serbia, ei reusind sa isi revina inainte de a-si pierde ultima regiune .

Pe 29 mai 2011, Romania este stearsa pentru a doua oara de catre fortele ONE in timpul celui de-al cincelea razboi mondial.

Europa Central-Estica

La inceputul celui De-al Doilea Razboi Germano-Polon (Second Poland-Germany War), Rusia ar fi putu sa bata pentru scurt timp Polonia pe flancul estic dar in final ar fi fost din nou infranta si blocata teritorial. Astfel Rusia spera ca va reusi sa-i infranga prin MPP.

Pe 18 aprilie 2011, Serbia ataca Rusia prin regiunile castigate in urma razboiului cu Bulgaria. Astfel incepe razboiul ruso-sarb (Serbia-Russia War).

La cateva saptamani dupa incercarea esuata a serbiei de a cucerii Rusia, Teatrul Est European este zguduit din nou, de aceasta data de o incercare a Ucrainei de a devenii mai activa in acest razboi.

In primele luni ale razboiului Ucraina nu a fost implicata direct in acest razboi insa a luptat prin MPP impotriva tarilor din ABC si ONE in timpul Celui De-al Doilea Razboi Baltic(Second Baltic War). Dupa incheierea acestui razboi Ucraina isi indreapta atentia in sud, spre Turcia. Acest lucru duce intr-un final spre razboiul turco-ucrainian(Ukraine-Turkey War), razboi in timpul caruia Ucraina este cucerita total de catre Turcia si fortele ONE.

Dupa ce Ucraina este rapusa urmeaza un atac din partea Turciei impotriva Rusiei in ceea ce va fi numit razboiul ruso-turc(Turkey-Russia War).

Dupa ce cu greu, Ucraina resueste sa isi recupereze teritoriile de baza este recucerita de catre Serbia. Serbia resueste sa obtina din nou granita comuna cu Rusia pe care o cucereste in scurt timp.

Italia

Pagina principală: Adriatic War

In timp ce in estul Europei sa dadeau batalii grele, Republica Macedonia(FYROM) face o scurta incursiune in Italia folosindu-se de regiunile cucerite din Muntenegru. Slovenia ataca si ea regiunile din nordul Italiei. Italia a fost complet cucerita pe 6 Aprilie 2011.

Vestul Europei

Partea vestica a Europei in timpul acestui razboi a fost presarata cu nenumarate propuneri de legi de NE, prima fiind propusa de Polonia impotriva Germaniei. Cea din urma a facut si ea acelasi lucru pe 20 Martie 2011. Asta a precedat asaltul Poloniei din regiunea germana Hesse.

Germania a trimis o cerere de a se alatura Terra cu doar cateva zile inainte de asaltul Poloniei insa nu a fost acceptata aceasta cerere pana in ziua atacului.

Speriati de un eventual atac organizat al celor din ONE Franta se hotaraste sa declare si ea NE Polonia pe 22 Martie 2011 intr-o incercare de a ajuta Germania care deja pierduse Hesse si Lower Saxony and Bremen. Franta reuseste sa elibereze Lower Saxony and Bremen pe 23 martie dar nu reuseste sa o pastreze datorita unei noi amenintari : Spania.

Pe 24 martie Spania intra in lupta drept aliat al Poloniei, cucerind Midi-Pyrenees si obligand Franta sa isi reorienteze fortele catre noua amenintare.

Brazilia se implica in regiune atacand Canary Islands pe 25 martie. Continua sa atace regiunile Spanie cucerind: Andalucia, Murcia si Castilla La Mancha in zilele urmatoare.

Portugalia, o tara ce avea o relatie oscilanta cu Spania intra in Terra pe 30 martie 2011. Portugalia ataca Spania aproximativ in acelasi timp cu Brazilia dar dupa cateva lupte pierde granita cu Spania. Cand Spania reuseste sa recucereasca Andalucia propune drept NE Portugalia care face exact acelasi lucru. Spania reuseste in scurt timp sa cucereasca complet Portugalia.

Pe 31 martie UK propune drept NE Belgia si ataca Flanders intr-o incercare de a intra pe campul de lupta. Imediat dupa aceasta Belgia a semnat un MPP cu tarile din alianta ONE iar acest lucru combinat cu refuzul unora dintre soldati de a lupta duce la o defensiva stabila in luptele cu UK. Belgia raspunde cu un atac asupra teritoriilor originale ale englezilor. Razboiul continua iar UK isi schimba statutul din acest razboi. Cetatenii satuli de atacurile Irlandei hotarasc sa ia atitudine atacand tara vecina. UK hotaraste sa paraseasca alianta din care facea parte(Terra) datorita acestui conflict. Disputa dintre cele doua tari vecine a continuat in ceea ce este numit Cel De-al Doile Razboi irlandezo-englez (Second Anglo-Irish War).

Cu trecerea timpului Franta reuseste sa-si elibereze regiunile ocupate de cei din ONE insa eliberarea Germaniei a tinut mult mai mult iar problemele pe care le intalneste sunt mai complicate.

Pe 18 iunie 2011 Mexic ataca Azores, Portugalia intr-o incercare de a patrunde in Europa.