Prime Minister/Ελληνικά

From eRepublik Official Wiki
< Prime Minister
Revision as of 16:47, 10 March 2013 by Vasilis Karavias (Talk | contribs) (Created page with "{{LangMenu}}Category:PoliticsCategory:Jobs {{Rellink|Εντός παιχνιδιού αντιστοιχεί με: President}} Ο '''Πρωθυπουργός''' εί...")

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
Languages: 
EnglishIcon-English.png
ShqipIcon-Albania.png
БългарскиIcon-Bulgaria.png
中文(简体)Icon-China.png
HrvatskiIcon-Croatia.png
فارسیIcon-Iran.png
SuomiIcon-Finland.png
FrançaisIcon-France.png
DeutschIcon-Germany.png
ΕλληνικάIcon-Greece.png
Bahasa IndonesiaIcon-Indonesia.png
ItalianoIcon-Italy.png
한글Icon-South Korea.png
PolskiIcon-Poland.png
PortuguêsIcon-Portugal.png
RomânăIcon-Romania.png
РусскийIcon-Russia.png
СрпскиIcon-Serbia.png
EspañolIcon-Spain.png
УкраїнськаIcon-Ukraine.png

Ο Πρωθυπουργός είναι επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου και συχνά τελεί ως ύψιστο εκτελεστικό όργανο μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το πρόσωπο που μπορεί να αντικαταστήσει τον Πρωθυπουργό αν αυτός δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του είναι ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός.

Αν και ανεπίσημος τίτλος στο eRepublik, ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, αποκαλούν τον Πρόεδρό τους «Πρωθυπουργό», έτσι ώστε να διατηρούν τα πολιτικά συστήματα της χώρας στην πραγματική ζωή. Έγινε πολτικός τίτλος όταν προτάθηκε από έναν πολίτη.

Εξαιρέσεις

Ινδία και Σλοβακία

Μερικές χώρες, όπως η Ινδία και η Σλοβακία, έχουν Πρωθυπουργούς που τελούν ως επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου αλλά δεν είναι τα ύψιστα εκτελεστικά όργανα (π.χ. Πρόεδρος) της χώρας. Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός στην περίπτωση αυτή αναλαμβάνει τον Αναπληρωματικό ρόλο για το Έθνος.

Ολλανδία

Πέρα από Πρόεδρο, η θέση του Πρωθυπουργού ήταν ξεχωριστό αξίωμα στην (Ηνωμένη) Ολλανδία όπου ο τίτλος του Πρωθυπουργού χαρακτήριζε τον επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου, ο οποίος ήταν ο de facto αρχηγός του κράτους. Τα υπουργικά συμβούλια σχηματίζονταν μετά από κοινοβουλευτικές εκλογές, όταν ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος σχημάτιζε συνασπισμό με άλλα κόμματα. Ο συνασπισμός αυτός εξέλεγε τον Πρωθυπουργό. Η θέση αυτή εθεωρείτο εξίσου ή και πιο σημαντική από αυτήν του Προέδρου. Ο Πρόεδρος κατείχε στρατιωτική και συμβολική θέση. Μετά από έναν χρόνο συζήτησης και πειραματισμού, τον Οκτώβριο 2010 αυτή η θέση καταργήθηκε όταν ο τελευταίος Πρωθυπουργός Daniel Parker άλλαξε το Σύνταγμα προς χάρην μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην οποία ο Πρόεδρος ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης αλλά η εξουσία του περιοριζόταν από το κογκρέσο. Διαβάστε περισσότερα γι’ αυτό το θέμα εδώ.

Κροατία και Ιταλία

Στην Κροατία και την Ιταλία, ο Πρωθυπουργός είναι ο Αντιπρόεδρος, όχι ο ηγέτης της χώρας.