Help:Contents/Bahasa Indonesia

From eRepublik Official Wiki
< Help:Contents
Revision as of 19:34, 21 November 2020 by Andycro (Talk | contribs) (link correction)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
Languages: 
EnglishIcon-English.png
ShqipIcon-Albania.png
عربيIcon-Arabic.png
БългарскиIcon-Bulgaria.png
中文(简体)Icon-China.png
中文(繁體)Icon-Republic of China (Taiwan).png
فارسیIcon-Iran.png
FrançaisIcon-France.png
DeutschIcon-Germany.png
Bahasa IndonesiaIcon-Indonesia.png
한글Icon-South Korea.png
PortuguêsIcon-Portugal.png
Portugues BrasileiroIcon-Brazil.png
RomânăIcon-Romania.png
EspañolIcon-Spain.png
TürkçeIcon-Turkey.png
УкраїнськаIcon-Ukraine.png


Green check.jpg

This page represents an official eRepublik Wiki help page.
This is an administrative page. Please notify Admin when editing this page.


Erepublik-logo.jpg

See Also


Contents
Mengalu-alukan semua eRepublik Wiki Editor! Laman ini direka untuk menyediakan beberapa maklumat asas tentang wiki dan untuk berkhidmat sebagai hab bagi alat-alat yang anda perlukan dalam wiki.

Secara Asasnya

Wiki eRepublik ini dicipta dan ditadbir oleh pengguna untuk pengguna. Rakyat seperti semua youdo untuk wiki, kecuali akaun wiki menciptakan. Seperti semua ensiklopedia, wiki berdasarkan neutral dan maklumat fakta.

 • Kami agak santai sebagai satu komuniti,tetapi kita mempunyai satu set standards, templates, dan panduan yang perlu dipatuhi. Laman yang tidak mematuhi akan dihapuskan.
 • Tiada siapa yang memiliki muka surat. Sesiapa sahaja boleh membuat perubahan ke laman, ini termasuk muka surat warganegara. Kami, bagaimanapun, minta pencipta halaman untuk melengkapkan halaman.
 • Vandalism wiki mempunyai akibat dan boleh membawa kepada mengharamkan akaun wiki anda dan malah membawa anda [mata melucuthakkan]]. Berhati-hati apabila kembali, kerana semua pengguna yang terlibat dalam sunting berperang akan disekat.
 • Pengujikajian hebat! ... tetapi kami meminta anda menggunakan Sandbox. Ini adalah suatu lokasi dalam ruang nama pengguna, jauh dari trafik wiki biasa. Buat kotak pasir anda dengan mewujudkan halaman di Special:Mypage/Sandbox. Apabila selesai dengan Sandbox, sila kosongkan semua kandungan daripada halaman.
 • Bahasa Inggeris adalah bahasa utama wiki - kerana ia merupakan bahasa utama eRepublik. Bagaimanapun, kami membenarkan halaman yang diterjemahkan, terdapat garis panduan yang berlainan bagi halaman bukan-Bahasa Inggeris, lihat Help:Translating Pages untuk makluman lanjut.
 • Kita mempunyai masyarakat untuk membantu anda! Meninggalkan mesej dalam Bar atau pada salah satu Uber Editor ceramah halaman Pengguna.

Laman pengguna vs Pages Warganegara

Halaman pengguna dicipta secara automatik apabila akaun pengguna dicipta. Laman ini adalah tempat untuk menulis tentang diri kehidupan sebenar anda dan projek Wiki anda. Kadang-kadang anda mungkin mahu mempunyai pautan ke laman warganegara anda. Editor lain dapat menghubungi anda melalui halaman perbualan anda.

 • Anda boleh mengakses halaman pengguna anda di sini: Special: Mypage, dan mengakses halaman perbualan anda di sini: Special: Mytalk.
 • JANGAN gunakan template warganegara pada halaman pengguna anda.
 • JANGAN membuat peralihan daripada laman pengguna anda untuk halaman warganegara anda (ia menyukarkan orang ramai untuk meninggalkan mesej untuk anda).

Halaman Rakyat yang dicipta oleh pengguna untuk menerangkan "eRepublik diri." Ini adalah pautan dalam permainan akan membawa anda ke. Rakyat boleh menyenaraikan pencapaian mereka dan membiarkan orang lain tahu tentang apa yang mereka telah lakukan dalam permainan. Mewujudkan halaman ini secara berasingan daripada laman pengguna anda bermakna bahawa pengarang lain akan mempunyai masa yang lebih mudah menghubungkan ke laman anda dan tidak perlu menaip "Pengguna" sebelum nama anda.Untuk bantuan tentang mewujudkan halaman warganegara anda, cuba Tutorial Page Warga.

Lihat perbezaan di sini:

Panduan untuk mendapatkan anda bermula

Petunjuk Kesimpulan
Editing Setiap perkara yang anda perlu tahu tentang membuat halaman dalam Wiki eRepublik.
Style Guide Piawaian wiki.
Warganegara Page Tutorial Tutorial untuk membantu anda menulis halaman warganegara anda.
Tips Beberapa tips dari pengguna berpengalaman.
Common templates Template yang paling biasa di satu tempat!
Translating Pages Wiki mempunyai arahan khusus tentang bagaimana untuk membuat laman yang tidak dalam Bahasa Inggeris.
Policies Pautan ke dasar wiki.

Jadi....

 • Halaman di atas (dan di sebelah kanan atas skrin).
 • Dapatkan digunakan untuk kerja-kerja wiki dengan melihat melalui laman-laman lain
 • Get bekerja pada halaman warganegara anda!

Buat tandatangan

Sebahagian besar daripada Wiki yang membincangkan isu-isu pelbagai halaman perbincangan. Untuk melakukan hak ini, anda perlu tandatangan!

 1. Pergi ke "My preferences" dan di dalam "Nickname" field add: {{SUBST:User:<<username>>/Signature}}
 2. Gantikan <<username>> dengan nama samaran anda.
 3. Lihat juga pada "Raw signatures (tanpa automatic link)" box.
 4. Selepas ini anda mengubah suai tandatangan anda di sini: Special:Mypage/Signature (CONTOH: Signature 1 atau Signature 2).
 5. Untuk menambah secara automatik suntingan anda menggunakan "Tandatangan anda dengan timestamp" (--~~~~) daripada the Edit Menu.
AMARAN 1: JANGAN gunakan IMEJ atau Kerangka dalam tandatangan, anda hanya boleh menggunakan {{FlagBall}}. Jika anda ingin menggunakan imej tandatangan anda, bercakap dengan Editor Uber termasuk imej bahawa dalam {{FlagBall}}.
AMARAN 2: Anda hanya boleh menghubungkan tiga halaman: laman pengguna anda, halaman perbualan anda dan / atau halaman sumbangan anda.

perubahan kata laluan

Jika, atas apa-apa sebab, anda ingin menukar kata laluan anda (atau jika anda telah entah bagaimana terlupa):

Kata laluan yang dijana secara automatik akan diposkan supaya anda boleh layari laman web eRepublik Wiki. Setelah itu, anda boleh mengubah kata laluan anda dengan mengakses my preferences di mana anda akan mengisi dalam satu baru anda. Mail pemberitahuan akan dihantar kepada anda.