2011 eRepublik Rebellion

From eRepublik Official Wiki
Jump to: navigation, search
Languages: 
EnglishIcon-English.png
MagyarIcon-Hungary.png
PolskiIcon-Poland.png
RomânăIcon-Romania.png


edit

Babelfish.jpg This page's translation is incomplete!

This page is incomplete. An editor began to translate the page from English but didn't finish.
You can help by completing the translation. For more information, see Help:Translating Pages.
The logo used by most rebels in the 2011 eRepublik Rebellion.

A 2011 eRepublik lázadás (amelyet mint Az elnökök lázadása is emlegettek) egy, az egész e-világra kiterjedő lázadáshullám volt, amely március 2.-án (erep nap: 1198) kezdődött, az eRepublik polgárai részvételével, több, különböző okból kifolyólag: az eRepublik Team által bevezetett rossz változtatások, a szigorú cenzúra és a kommunikáció hiánya az adminok és a felhasználók között. A lázadók különösen Platot támadták, aki az eRepublik Team hivatalos szócsöve, és akit leginkább felelőssé tettek a cenzúráért és a kommunikáció elégtelenségéért.

A lázadás háttere

A kiszivárgott Topcustomers program.

A lázadást elsősorban a polgárok amiatti tiltakozása okozta, hogy az eRepublik Team az utóbbi időkben túl sok vitatott és bejelentetlen változtatást eszközölt a játékban. Ezek a változtatások általánosan népszerűtlenek voltak, és széles körben vitatottak is. Mivel a többségüket nem jelentették be az élesítés előtt, így a játékosoknak komoly kétségeik voltak, hogy azok bugosak lehetnek. Mivel a felhasznáók és adminok közötti kommunikáció gyakorlatilag nemlétező volt, már a rosszemlékezetű V2. óta, a változtatásokat a közösség kéretlennek, bugosnak és vitatottnak tartotta. Úgyszintén a lázadást szították a következő problémák is:

 • Azok a hírek, amik szerint a következő változtatások a goldvásárló polgárokat hozzák még nagyobb előnybe;
 • Az a félelem, hogy a bevezetendő 'egységesített inventory és pénzszámla' megint fel fogja borítani az erep gazdaságát;
 • Az eRepublik Team botjai, amelyek a felvásárlással és pénzkibocsátással tönkretették sok ország piacát és MM-jét;
 • A wellness packok nem-korlátozása, amelyet régóta követel az egész erepublikos közösség;
 • Az orgok tervezett törlése, amellyel (a bennük lévő újságokkal) a történelem jókora szelete tűnne el végleg;
 • A ház és kórházcégek helyzetének változatlan nem-rendezése.

Mindezeket figyelembe véve a helyzet úgy foglalható össze, hogy a lázadást nem egy dolog okozta - az elégedetlenség és a harag lassan gyűlt össze mielőtt elérte volna a töréspontot; és a média, valamint a fórum keménykezű, sokszor igazságtalan cenzúrája nemhogy nem szüntette ezt meg, de még inkább lángra lobbantotta.

A lázadás története időrendben

Plato10goldupdate.jpg
Március 2.-án, Plato egy pop-up ablakban bejelentette a polgároknak, hogy attól kezdve az adományozás és a MM is 10 goldban van maximálva. Mivel ez az intézkedés messze nem volt egyenlő a követelet wellness-pask limitálással, és ugyanezen a napon szivárgott ki a tervezett Topcustomers Program (later renamed as Loyalty program), az elnökök egy része tiltakozásul a kongresszusban benyújtott egy új törvényt az új polgárokat üdvözlő szövegre, amelyben az erepublikot nemkívánatos helynek írták le. A tiltakozó elnökök először temp bannolva lettek, amjd később végleges bant kaptak, a TOS megsértéséért [1].

Mint azt az egyik bannolt elnök kifejezte: "Részben azért is javasoltam ezt a szöveget, mert a bennem élő zsidó és délafrikai felbáborodott a tervezett változtatáson. Ahol a nem fizető játékosokat másodrendű polgárokká degradálják, ott akár sárga csillagot is kitehetnek rájuk, meg a 'csak fehéreknek' táblákat is mellé." - Krimpiekat

A bannolásokon felháborodva egy polgár, Jonathan Joestar megalkotta a #Rebellion IRC szobát a rizon szerveren [2], és a lázadás itt kezdett el momentumot gyűjteni. Szerdán és csütörtökön százak tódultak ide, míg a csúcsponton cca. 1100 user volt a szobában. Ide linkelték be és votolták fel az adminellenes és Plato-ellenes cikkeket, majd itt tárgyalták meg az azokért kapott Forfeit pontokat, amelyek hamar Famous Pointtá, azaz Hírnév-pontokká, ill. Lázadás-támogató pontokká alakultak át. A cenzúra akkor érte el a csúcspontját, amikor már nem csak az aktívan lázadást szító cikkek, posztok és shoutok voltak büntetve, de gyakorlatilag már minden, ami akárcsak távolról is kötődött az eRepublik Team-hez, az elnökökhöz, vagy csak simán békére buzdított. Kétségtelenül a cenzúra magas foka az volt, amikor a 'Tűzszüneti' utasítást kiadó hivatalos, állami közlönyök is törölve, ill. temp bannolva lettek [3]

Az eRepublik fórum elnöki részlegébe is behatoltak a lázadók, amikor Cerber kiadta annak a jelszavát - és itt is tucatnyi elégedetlenséget kifejező, és Plato-ellenes topic lett létrehozva. Ezután az eRepublik Facebook csoportja vált célponttá, amikor a lázadók felhívására a felhasználók negatív kommenteket írtak oda, és leértékelték azt 1 csillagra. Az eRepublik Team később megvonta a hozzászólási jogot mindenkitől, és a moderátorok nekiálltak 5-csillagosra értékelni a játékot.

Kisebb vandalizmus a wiki-ben is történt

A nap folyamán az elnökök és államfők többsége aláírta az admin-ellenes chartát [4][5], amelyben az eRepublik team-et hibáztatták hogy nem hallgat a játékosokra, valamint nemkívánt, és nem hasznos változtatásokat visz véghez a kértek helyett - hogy maximizálják a goldkiáramlást. A Chartával egyidejűleg az elnökök megállapodtak egy kölcsönös tűzszünetben, ill. a háborúk bezárásában is, hogy együtt tudjanak az adminok ellen küzdeni. Ezután több ország elnökei, így pl. a nagyobbak közül Spanyolország és Lenygelország Tűzszüneti parancsot adott ki a saját országaikban[6][7]. Mindezek közben a chartát aláírni nem kívánó országok tovább folytatták a támadásaikat, mint pl. Románia az aláíró Magyarország ellen.

Létre lett hozva egy független fórum [8], és számtalan további IRC szoba is, hogy az addig spontán és szervezetlen lázadást némileg megszervezzék. Pénteken, erep idő szerint 03:00 órakor egy találkozó lett szervezve az admin team egy tagja, Belea2008 és körülbelül 40 államfő, ill. képviselőik részvételével, a történtek megbeszélésére. A résztvevők 4 szóvivőt kértek fel, hogy épviselve legyenek a szövetségek, és a független, kis államok is, és hosszas munkával létrehoztak egy dokumentumot is amelyben részletezték a játékosok problémáit és a lehetséges megoldásokat is [9]. A dokumentumot 43 államfő írta alá, mindegyik szövetséget és függetleneket is képviselve - ami korábban soha nem látott együttműködést jelentett az új világban. (az eseményeket izgatottan figyelő #Rebellion szoba szintén rekordot döntött a 1040 körüli, rekordlétszámú jelenlévővel). Aonban a 'tárgyalás' hamar véget ért, amikor Belea kijelentette, hogy nincs lehetőség a tárgyalásra, mivel a lázadók 'non-negotiable'-nek nevezték a követeléseket, ami annyit tesz, hogy nem hajlandók engedni belőlük [10].

A jelenlévők és a másik szobákban figyelők többsége szerint Belea kijelentése csak egy kifogás volt, és valójában nem akart tárgyalni (chatlogok mutatják a viselkedését), és amikor talált egy kézenfekvő ürügyet, akkor abba kapaszkodva bújt ki ez alól. Ugyanis először azt követelte, hogy némely legitimate államfő nem lehet jelen (az erep law szerint az impeachmentig a bannolt elnök számít legitimnek), majd külön követelte, hogy bizonyos játékosok nem lehetnek jelen, akiket nem kedvel (ezeket SirMokeShag-on keresztül közölte, aki a tárgyalás koordinátora volt); majd nem szólt semmit, amíg Nalaja, az egyik szóvivő hosszan ecsetelte a kommunikáció fontosságát, majd miután kijelentette, hogy nem látja értelmét a tárgyalásnak, egy másodpercnyi várakozás nélkül eltűnt, nem hagyva semennyi időt sem a dolog tisztázására. [11]

A lázadásban felvetett problémák részletezése

A lázadók fő kifogásai[12]:

 • Communication between the admin team and users. The whole starting paragraph in the signed document was about this issue, because the protesters felt this of paramount importance, in which the eRepublik Team so far has failed.
 • Limiting the wellness packs themselves, instead of the Icon-gold.gif 10 Aranyat rule, which the protesters did not feel an adequate solution to the issue. This point is what most eRepublik citizens demanded for long, and in every possible forum.
 • Bringing back the strategical options that admins removed from the game - as eRepublik advertises itself as a strategy game, it is quite logical to have strategical options in the presidents' disposal, while the NE rule, the removal of retreat option, the automatic battles, the cost of the battles, and the auto-activated MPP-s practically reduced the wars into no-brain, mindless fighting.
 • The economy was plunging to overproduction when the work as manager option was introduced and the bots that bought up goods did not solve this, only made the MM crash too, and currencies became devalued. Therefore it is obvious that in the interests of a self-sustaining economy the overproduction must be solved somehow.
 • General pardon for the protesters for the temp bans, perm bans and FP-s - excluding the multi and exploit cases. The reason is obvious - the well-meaning protests are always penalized at first, but it is the sign of the ruling powers' willingness to negotiate to dismiss some or all of the punishments - therefore generating a healthier, less anger-, and hate-driven atmosphere.

A dokumentumban foglalt egyéb felvetések:

 • The use of the aforementioned bots must be stopped - we all know that these bots exist, and wreaked havoc in the markets and MMs.
 • Freedom of speech - under this section was the free movement of newspapers again, as the eRepublik team expressed it long ago, that real free speech will never be allowed (cf the unmovable public debate rule).
 • Ability to appeal every ban or FP including forum ones and the questioning of the present Game Mods - eRepublik citizens expressed their views about the no-appeal system long ago, and their concerns about some of the present game moderators, and the deleting of those articles and forum threads were, of course, an inadequate answer to those concerns. The eRepublik Team has not voiced anything in this matter, unless further bans are to be taken as answers.
 • Keep all organizations 'as is', or return them to full functionality - except voting and subscribing. The reasoning behind this is such: citizens don't feel that organizations are bad, quite the opposite - they want them to stay, as the rumored unified inventory will probably have the expected shortcomings. The only real problem with the orgs are the voting/subscribing, not their existence - and also admins have never said anything about the orgs' newspapers that contain valuable historical information, which would be gone if the orgs are deleted.
 • The functionality of the advertisement module, and the usage of the parties' gold
 • A really usable API, and the full battle stats - both are long asked, and would be absolutely necessary for the game experience.
 • Bringing back EI or a similar general announcement system that is available to every citizen in the homepage - and the use of it for announcing changes before they are implemented.
 • changelogs of the implemented new modules.
 • more focus on the development of the political module - eRepublik is supposedly not a war-game, but a social simulation - it should be developing all modules, not only the war one.

A lázadás a médiákban

Anti-Platod seal of Indonesia
Ign változatos és kreatív képek és hasonlatok lettek megalkotva a lázadás során, amelyekkel a cikkeket színesítették, és amelyek Plato-t mint diktátort, pl. Hosni Mubarak, Colonel Gaddafi és Adolf Hitler ábrázolták. Ezeken felül cikkek százait írták a lázadást támogatandó, ill. magyarázandó - és amelyeket az erepublik team kimoderált az eRepublik Laws vagy a TOS megsértéséért. Cikkek ezreit moderálták, amelyek csak érintőlegesen csatlakoztak a lázadáshoz, amelyek csak humort vagy viccet csináltak belőle, ill. amelyek csak hírt adtak arról - mint spam vagy flaming (uszítás kb). [13][14][15]

A lázadás során használt képek

Cenzúra

A lázadók cikkek százait írták a lázadást támogatandó, ill. annak okait magyarázandó - és amelyeket az erepublik team kimoderált az eRepublik Laws vagy a TOS megsértéséért (illegal public debate - tiltott nyilvános vitatása az erep működésének). Cikkek ezreit moderálták, amelyek csak érintőlegesen csatlakoztak a lázadáshoz, amelyek csak humort vagy viccet csináltak belőle, ill. amelyek csak hírt adtak arról - mint spam vagy flaming (uszítás kb). Még olyan, ártalmatlanul csak 'gyerünk kössünk békét a szomszédokkal' jellegű cikkeket is töröltek, amelyeknek semmi konkrét köze nem volt a lázadáshoz.

Következmények

A kép, amellyel a játékosok kifejezték mennyire ellene vannak az elnökök banjának
A kép, amellyel a játékosok kifejezték hogy le akarják váltani az adminokat

Az elnökök bannolása

A lázadás közvetlen következményeként számos elnök lett véglegesen bannolva, mivel 'megszegték az erepublik TOS-ét.

Grouth, President of Norway, ugyanekkor lett bannolva, de nem a lázadással összefüggésben, hanem multi miatt

További következmények

A lázadást követő napokban, miután azt adminok kemény banhammerrel verték le - a játék üzemeltetői is előbújtak, és cikkben, kommentekben próbáltak meg magyarázkodni[16][17]; sajnos kevés ténnyle, és sok üres ígérgetéssel. Egyikük sem mutatott hajlandóságot a játékosokkal történő egyeztetésre, és határozottan leszögezték, hogy szó sem lehet megbocsátásról, ill. az elnökök és mások unbannolásáról. Ez arra utal, hogy még mindig a kemény kéz politikájában hiszenk, és nem a tárgyalásos megoldásban. Gyorsan új küldetések lettek összedobva, erő és gold jutalommal, hogy passzív ellenállást deklaráló nációkat visszatereljék a háború, és ezzel együtt az aranyvásárlás ösvényére. A fórumon Plato további moderátorokat keres, hiába vált a hirtelen kinevezett Gucio azonnal a leginkább utált személyiséggé a hozzá nem értésével és nyegle válaszaival. Sajnos egyértelmű, hogy hiába neveznek ki egy játékost moderátornak, attól még nem fog tudni válaszolni azokra a kérdésekre, amelyekről a fejlesztőkkel és menedzsmenttel kellene tárgyalni - az üres, semmitmondó válaszok pedig nem fognak segíteni a kommunikációs problémákon. Tény, hogy a Help szekcióban több válasz van, de mivel nem ez volt a lázadás problémája, így ez nem is nevezhető előrelépésnek.

Referenciák