War/Македонски

From eRepublik Official Wiki
< War
Jump to: navigation, search
Languages: 
EnglishIcon-English.png
ShqipIcon-Albania.png
БългарскиIcon-Bulgaria.png
中文(繁體)Icon-Republic of China (Taiwan).png
HrvatskiIcon-Croatia.png
فارسیIcon-Iran.png
SuomiIcon-Finland.png
FrançaisIcon-France.png
DeutschIcon-Germany.png
ΕλληνικάIcon-Greece.png
עבריתIcon-Israel.png
ItalianoIcon-Italy.png
한글Icon-South Korea.png
МакедонскиIcon-Macedonia.png
PolskiIcon-Poland.png
PortuguêsIcon-Portugal.png
Portugues BrasileiroIcon-Brazil.png
RomânăIcon-Romania.png
РусскийIcon-Russia.png
СрпскиIcon-Serbia.png
EspañolIcon-Spain.png
TürkçeIcon-Turkey.png
УкраїнськаIcon-Ukraine.png


Оваа страна е за Воениот модул на играта. За историска листа на војни кои се случиле во еРепублик види Category: Wars


Започнување на војна

Главна статијаs: Declare war, Airstrike, and Natural enemy

Војна може да се започне на 3 начини: со објавување на војна или со избирање на некоја држава за природен непријател. Кога се објавува војна, иницијаторот мора да плати злато во зависносно од бројот на жители. Доколку една државе се изгласа за природен непријател тогаш не е потребно плаќање на злато за да се започне војна.

Напаѓање

Кога се започнува нова војна, иницијаторот на војната ќе ја има иницијативата што значи дека таа држава може да одлучи кој непријателски регион ќе го нападне. Додека ја има иницијативата таа држава не може да бидат нападнати од спротивната страна во војната. Таа држава ќе ја имаат иницијативата се додека победува во битките и освојува нови региони. Во оној момент кога ќе ја изгуби првата битка, иницијативата ќе се смени и сега спротивната страна ќе има можност на напад.

Но, иницијативата не може да се има засекогаш: претседателите имаат 24 часа да одлучат кој регион ќе го нападнат. Откако ќе нападнат, битката ќе започне во спротивно на крајот на временскиот рок од 24 часа ќе започне битка која ќе биде автоматски започната врз еден од регионите на противникот со кој државата има граница. Исто така, ќе има само по една битка што значи дека не може да се нападне друг регион додека претходната битка трае.

Не е потребно злато за напаѓање.

Ќе има известување на страната на војната кое ќе информира за тоа кој треба нареден да нападне. Вие исто така ќе можете да видите дали напаѓачот ја ставил битката на ред.

Рестрикции

Регион кој има активна битка не може да биде нападнат. Сепак нападот може да биде ставен на напаѓачкиот ред.

 • Битка ќе започне откако ќе заврши претходната битка во тој регион И регионот нема да ја смени државата во претходните битки;
  • Востанија може исто така да се редат (сепак не е можно да се редат повеќе востанија на еден регион)

Механизмот на војната

Секоја битка е поделена на мини-битки кои траат по 2 часа. За да победите во битката, еден од учесниците мора да освои 8 мини-битки. Тоа значи дека битките траа најмалку 16 часа (резултат: 8-0) и највеќе 30 часа (резултат: 8-7). Медали за воен херој (Battle hero) се доделуваат секоја мини-битка на двајца војници: на најдобриот војник од страна на напаѓачот и за најдобриот војник од страна на бранителите. Слично, медал за херој на кампањата (Campaign hero) се доделува за целата кампања на двајца војници: а најдобриот војник од страна на напаѓачот и за најдобриот војник од страна на бранителите, за целата кампања.

Победникот на мини-битката е страната што прва ќе освои над 1800 поени. Секоја минута една од двете страни која има контрола од над 50% ќе добива X број на поени каде што X е:

 • 0-30 минута во мини-битката, 10 поени за секоја минута;
 • 31-60 минута во мини-битката, 20 поени за секоја минута;
 • 61-90 mминута во мини-битката; 30 поени за секоја минута;
 • 91-120 минута во мини-битката, 60 поени за секоја минута.

Кога една страна ќе освои 1800 поени, тековната минибитка ќе заврши и ќе започне нова минибитка за 5 минути.

Забелешка: Ако двете држави имаат над 1800 поени на крајот (битката е нерешена), бранителот ќе се прогласи за победник.

Завршување на војна

Постојат 2 начини на завршување на војна:

Доколку една од државите е целосно освоена, тогаш војната ќе заврши бидејќи двете држави немаат заеднича граница меѓусебно.

Листа на војни

List of military campaigns on the homepage.
Главна статија: Wars

Листата на војни е листа со сите напади и востанија. Може да се види преку менито Wars.

Тука можете да го видите името, знамето и сојузниците на државите што напаѓаат и државите што се бранат. Бројот на сојузници е покажан кај секоја држава и со лебдење со стрелката од глушецот врз него можете да ги видите имињата на сите сојузнички држави на таа држава.

Доколку гледата текст "не постојат активни битки (no active battles)" тогаш тоа значи дека моментално не се водат битки во таа војна.

Дополнително, можете да видите листа на завршени битки и детални статистики.

Воени детали

War details.png

Вие може да ги видите деталите на војната со кликање на копчето "Детали (Details)" во воената листа. Резутатот ќе ви каже:

 • Името на напаѓачот, бранителот и нивните сојузници
 • Колку долгу е активна војната
 • Тековно активни битки
 • Резултати од завршени битки

Бројот на круни го покажува бројот на освоени мини-битки во една битка. Секоја мини-битка трае 2 часа и државата која ќе победи 8 битки ќе биде победник.

Што се случува со регион откако ќе биде освоен?

Battle won.png
 • Регионот ќе припадне на победничката држава;
 • ако е последен регион на државата што се брани, тогаш:
  • сите граѓани ќе припаднат во државата која ќе ја окупира ;
  • сите војни што ги има државата што се брани ќе завршат;
  • компаниите од таа држава нема да се префрлат во окупаторската држава;
  • ако е изборен ден и гласањето или проверката на гласови сеуште трае, тогаш:
   • за конгресни избори: нема да биде избран нов конгрес (нема да има конгрес);
   • за претседателски избори: претходниот претседател ќе ја задржи својата фукнција;
 • ако не е последен регион тогаш:
  • ако е главен град, нов главен град ќе биде оној регион со највеќе жители во државата што се одбранува.
  • Ако регионот е освоен за време на конгресни избори, кандидатите од тој освоен регион нема да влезат во конгресот;
 • граѓаните што се родени во освоените региони ќе добијат државјанство од оригиналниот поседувач на регионот

Исто така види


Војна

Military tutorialВојнаОбјавување војнаПрироден непријателВоздушен нападБојно полеAircraft battleБитки по дивизииВостаниеDeterminationEmpireDefence shield
Wars in-game pageList of military conflicts